Передача права закупівель лікарських засобів ВООЗ та ЮНІСЕФ може врятувати десятки тисяч хворих

Минулої п’ятниці Комітет з питань охорони здоров’я підтримав законопроект про передачу права закупівель ліків міжнародним організаціям. Це перший крок до медицини європейського рівня, в якій корупційні схеми не працюють, а усі профільні управлінські рішення спрямовані на поліпшення умов лікування пацієнтів.  

До розробки спільного законопроекту були залучені народні депутати, експерти, представники громадських організацій, співробітники Міністерства охорони здоров’я, що гарантувало диференціацію точок зору стосовно питання закупівлі ліків. Наразі ми можемо виокремити основні переваги цього законопроекту.

Ключовий момент складається в тому, що норми законопроекту не є декларативними чи шаблонними, а мають на меті забезпечити якісне та своєчасне лікування пацієнтів, оскільки закупівля через ВООЗ та ЮНІСЕФ гарантує постійну наявність лікарських засобів у лікарнях та систематичну закупівлю препаратів. За словами експертів, реалізація законопроекту надасть змогу врятувати десятки тисяч пацієнтів, що хворі на гепатит, туберкульоз, гемофілію та ВІЛ-інфікованих.

Крім того, коли міжнародні організації отримають право закуповувати ліки та передавати безпосередньо українським пацієнтам, а процедура реєстрації препаратів буде суттєво спрощена, це не тільки знищить бюрократичність процесів, а й мінімізує корупційні ризики.

Враховуючи ситуацію в країні, ми повинні оптимізувати всі витрати державного бюджету, й отримання ліків через ВООЗ та ЮНІСЕФ за рахунок міжнародних цін суттєво знизить вартість закупівель.

Нагадаю, що закон діятиме з 2015 по 2019 роки, й у цей час буде вибудована прозора, ефективна схема закупівлі ліків, що дозволить апробувати досвід 110 країн світу, які успішно використовують подібну практику.

Маю надію, що вже на цьому тижні парламент підтримає законопроект й ми почнемо працювати над його реалізацією. 


Народний депутат України,
заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я

Ірина Сисоєнко