Про Абсолютне та Ужасне Зло

Люди, які пишуть про "Абсолютне Зло" (нацизм) і "Ужасное Зло" (комунізм), "между Абсолютным Злом и Ужасным Злом все таки есть существенная разница", мабуть, дуже тонко відчувають градації зла.

Передбачається, що концептуальне знищення одного народу – це набагато жорстокіша річ, ніж послідовне нищення багатьох. ОК, приймається. Але якось забувається, що "Абсолютное Зло" – воно ж "Ужасное" – ходить сьогодні маленькими своїми ніжками коридорами Кремля і виношує кровожерливі плани.

Воно в цей момент бажає тобі смерті і скидає на твій народ бомби. Це йому досі не шкода стерти і тебе, і свій власний, задурений телебаченням, народ у порох заради чогось.

Заради чого? Воно навіть до кінця не усвідомлює, заради чого і яка його мета. Воно живе, воно плоть від плоті "Ужасного зла" – страшного експерименту зі свідомістю цілого народу, який досі не скінчився. Почитайте "Колымские рассказы" Варлама Шаламова. Якщо там – не Абсолютне Зло, то де воно Абсолютне?

А сьогодні... Далеко і йти не треба – ввімкніть РТР. Там "Абсолютне Зло". Бо якщо не це "Абсолютне Зло" – повне руйнування всіх уявлень про речі, повний моральний релятивізм, повне нехтування міжнародним правом – то що тоді "Абсолютне Зло"?

Натомість прихильників "Абсолютного Зла" в Німеччини вилікувати вдалося дуже швидко. Тому суттєва різниця таки існує. Там сьогодні канцлером працює не офіцер ґестапо.

Ах, КҐБ – не ґестапо... Ну, так, не ґестапо. На кількадесят мільйонів людей КҐБ спрацювало краще за ґестапо і розтягнуло задоволення на довгі 98 років.

Тому, думаю, це "Ужасное Зло" і є Абсолютним. Без жодних лапок.