Представники ОБСЄ приїжджають до окупованого Луганська по модні прикиди

То що, «об'єктивні» працівники міжнародної місії приїжджають до окупованого міста на шопінг? Чи костюми та інші блага життя їм дарують гостинні «ополченці»?

27 липня 2015 року координатор підгрупи з гуманітарних питань, представник ОБСЄ Тоні Фріш прибув з дводенним візитом в «ЛНР», щоб «своїми очима» оцінити реальну гуманітарну обстановку. «Ми вже ознайомилися з проблемами водопостачання в деяких місцях, спілкувалися з людьми, мерами міст», - додав Фріш.

Знайомство з проблемами міста п. Фріш почав з.. магазину «Діловий костюм», який знаходиться за адресою: вул. Оборонна,12-а.Луганчани,які проходили повз магазин,мали нагоду бачити три машини ОБСЄ і дві-«поліції ЛНР». У широко розкритих дверях  магазину було видно, як «спостерігачі» ОБСЄ приміряли на себе шикарні костюми.

 Як з'ясувалося пізніше,  в бутіку «Діловий костюм» мешканці Луганська бачили самого Тоні Фріша.

Мабуть без покупки пари-трійки костюмів від Бріоні гуманітарну обстановку достовірно оцінити практично неможливо. Єдине, що може сконфузити заморського пана - це відсутність нових моделей, бо асортимент не поповнювався з початку війни. Залишається сподіватися, що у халявного коня завжди зуби цілі, а Тоні хлопець не конфузливий.

Трохи пізніше дві  машини з  характерним написом,що вказував про  їхню приналежність до моніторингової місії  довелося побачити біля ресторану «Макарська пивоварня».

«І це правильно, війна війною, а обід за розкладом. Так шо, смію запевнити світову громадськість, хлопці, до виконання гуманітарної місії приступили закотивши рукава, а в своїй заяві, сказавши, «що в деяких місцях спілкувався з людьми», Фішер «нєсоврамші», - повідомив  мешканець окупованого міста.

Нагадаю,що  випадки тісної «дружби» сепаратистів та представників місії ОБСЄ не поодинокі.  Раніше повідомлялося, що спостерігачі місії  ОБСЄ зайняли величезний торгово-розважальний центр в Луганську - ТЦ "Корона", зробивши з нього власний офіс - з вивіскою, прапором і броньованими авто на парковці.

Взимку 2014 р. я  повідомляв про те, що представники місії облюбували елітні розважальні заклади та «моніторять» ресторани окупованого міста. Зокрема,вони  були помічені разом з бойовиками, в  ресторані «Кавказький дворик».

Дивно  поводиться міжнародна місія стосовно висвітлення подій в перебігу військового конфлікту на теренах Луганщини. Так, наприкінці вересня 2014 року спостерігачі ОБСЄ стали свідками артилерійського обстрілу позицій ЗСУ в місті Щастя , однак відмовилися його реєструвати. Влітку 2014 р. в Марківському районі Луганської області був помічений автомобіль з символікою ОБСЄ. Люди в авто пересувалися уздовж блокпостів ВСУ, фотографуючи розташування українських військових.

Наприкінці листопада минулого року,колишній голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Геннадій Москаль заявляв, що представники організації  не змогли забезпечити дотримання перемир'я в селі Трьохізбенка. Той же Москаль повідомляв про те,що  після  його скарг на спостерігачів з Місії ОБСЄ ,останнім тепер доводиться дотримуватися "сухого закону" в зоні АТО.

За словами Москаля, спостерігачів ОБСЄ вже не побачиш у Сєверодонецьку за склянкою віскі - тепер вони віддають перевагу більш корисний морквяний фреш.

Виникає питання – то що, «об'єктивні» працівники міжнародної місії приїжджають до окупованого міста на шопінг? Чи костюми та інші блага життя їм дарують гостинні «ополченці»?
 


Дмитро Снєгирьов, військовий експерт, співголова ГІ "Права справа"