Роздача українського громадянства без відмови від інших громадянств є цинізмом

Якщо в нас одне громадянство, то це правило для всіх! Без винятку!

Я вже колись писав про це, але напишу ще раз. Роздача українського громадянства й удавання (чи вже навіть не-удавання) його отримувачами, що вони відмовилися від своїх інших громадянств, сильно пахне цинізмом.
 
Реалії такі, що з огляду на географічне розташування України та її актуальну економічну ситуацію, наявність другого (особливо ЄС-івського) паспорту поряд із українським створює величезні переваги. Знаю людей, які той другий паспорт мають і навіть по-доброму їм заздрю (тому що чудово пізнав на собі, як воно подовжувати візи та отримувати дозволу на роботу з паспортом України).
 
Це я зовсім не до того, що хочу поміняти українське громадянство на інше. Не хочу! Але вважаю, що принаймні якісь правила мають бути спільними для всіх. Бо це і є правова держава.
 
Якщо в нас одне громадянство, то це правило для всіх! Без винятку! З прозорими і зрозумілими критеріями. Якщо таки доречніше дозволити подвійне громадянство (а технологій і способів того є чимало), то також нехай це буде право всіх. А не тих, хто чомусь рівніший за інших...
 
Андрій Портнов, історик