Кияни проти олігархів: кому насправді належить лівий берег Дніпра?

Володимир Нетребенко
6 серпня, 2015 четвер
21:10

Щоб захистити себе й своє місто, ми маємо весь час тримати руку на пульсі

Здається, революція гідності не торкнулася мислення українських можновладців. Чиновники досі продовжують працювати на бізнес, нехтуючи інтересами звичайних громадян. Про це промовисто свідчить досі незавершена епопея з незаконним будівництвом на Микільській Слобідці.

Згадана історія розпочалася ще за часів «молодої команди» Леоніда Черновецького. Тоді рішенням Київради від 26.07.2007 року № 67/1901 товариству з обмеженою відповідальністю «Майк» у використання було передано трикілометрову смугу вздовж лівого берега Дніпра –  від Броварського проспекту до Русанівських садів.

За генеральним планом столиці ця територія має чітко вказане призначення: рекреаційна зона, парк, спортивні й дитячі майданчики, басейн, дельфінарій. Та забудова, яку почало зводити тут ТОВ «Майк», цьому опису очевидно не відповідала.

Таке свавілля обурило громаду. Люди не наважувалися протестувати відкрито, проте впевнено тримали оборону протягом 6 років, не даючи забудовникові закласти жодної цеглини.

І лише прихід «нової команди» змусив громаду здати свої позиції. Зрозумівши, що влада залишилася такою ж продажною – змінилися лише її обличчя, – забудовник знову почав роботи, начхавши на чинні норми й закони.

Але цього разу іншими стали люди: кияни вже не боялися боротися, бо знали, що разом вони – сила.

Війна розгорнулася на всіх фронтах – як у «ручному режимі» (акції протесту, сутички з тітушками), так і в судах.  Часом доходило до абсурду: так, громада Дніпровського району близько півроку витратила на те, щоб довести судді Господарського суду міста Києва, що Дніпро має лівий берег(!). Адже забудовник стверджував, що роботи ведуться не на лівобережжі, а в Росанівській затоці малої річки Десенка, про що свідчить офіційний лист, наданий директором ДП «Інститут генерального плану Києва» ПАТ «Київпроект» Володимиром Чекмарьовим. Завдяки цій лазівці товариство сподівалося збільшити доступну для забудови площу в прибережній смузі.

Суд чомусь вперто не помічає, що роботи на Микільській Слобідці ведуться з очевидними порушеннями ледь не всіх нормативних актів України – перш за все, статей 60,61 Земельного кодексу України та статей 8, 89 Водного кодексу України про заборону будівництва на земельних ділянках в захисних смугах. Наприклад, деякі з новобудов розташовані всього в 30 метрах від берега (замість передбачених законом 100 метрів).

Будівництво шкодить не лише екології лівого берегу, а й головній святині українських греко-католиків – Патріаршому собору Воскресіння Христового, що знаходиться поблизу. Після старту забудови на підлозі та стінах храму собору почали з’являтися тріщини. Це не лише кривдить почуття вірян, а й псує імідж Києва: важко захоплюватися містом, яке більше дбає про збагачення олігархів, аніж про збереження архітектурних пам'яток.

Боротьба триває

Коли в 2014 році забудовник розпочав активну фазу робіт, стало ясно, що Микільській Слобідці загрожує реальна небезпека. Громада Дніпровського району вирішила не чекати допомоги від влади, а взятися за справу власноруч. Місцеві мешканці об’єдналися з вірянами Патріаршого собору й пішли на штурм високих кабінетів.

Спочатку на вимоги простих людей ніхто не звертав уваги. Та завдяки довгим місяцям наполегливої праці активістам врешті вдалося домогтися створення спеціального комітету для врегулювання ситуації. Справа зрушила з мертвої точки, але успіхом це назвати було важко.

Тоді до розгляду проблеми залучили народних депутатів: Наталю Новак, Євгена Рибчинського, Віктора Чумака, Борислава Березу. Це дало розголос у ЗМІ, але на результат не вплинуло: парламентарі просто скористалися зайвою нагодою для самопіару.

Щоб спонукати представників влади до конкретних дій, активісти вдалися до більш рішучих методів. 25 липня на Микільській Слобідці відбулася акція проти забудови лівого берега Києва. Мітингувальники перекрили Броварський проспект, а громадська організація «Єдина Сила» висунула Віталію Кличку й депутатському корпусу Київської міської ради такі вимоги:

  • терміново припинити будівництво на Микільській Слобідці;
  • дати публічну оцінку діям депутата від УДАРу Максима Микитася, першого заступника мера Ігоря Ніконова та його бізнес-партнера Вадима Столара, які брали безпосередню участь у лобіюванні незаконної забудови;
  • не словом, а ділом покласти край епосі царювання команди Леоніда Черновецького в столиці, припинивши лобіювати інтереси олігархів-забудовників;
  • надалі сконцентруватися на стратегічному розвитку Києва, постійно дослухаючись до думки міської громади.

Завдяки цьому людей нарешті почули. 28 липня кияни зустрілися з мером столиці Віталієм Кличком, який пообіцяв, що не дозволить незаконного будівництва на Микільскій Слобідці.

Та на цьому громада не зупинилася. Наступний крок – презентація власного плану облаштування спірної території. Це має бути не просто рекламний проект міського голови, а реальна схема дій, що зокрема визначить і подальшу долю вже зведених будівель.

 Робота в окресленому напрямі вже почалася. Наступного місяця громада має зустрітися з Віталієм Кличком для обговорення перспектив втілення наявних пропозицій. Окрім того, мер уже зараз обіцяє, що на Микільській Слобідці буде створено парк, дитячий садок і дитячу спортивну школу.

Звісно, говорити про щасливий кінець зарано. Будівництво ще не скасовано, а лише призупинено. Про перемогу йтиметься лише тоді, коли незаконність забудови визнає суд.

До того ж, досі невирішеними залишаються багато питань. Наприклад, що робити людям, котрі роками збирали кошти на нове житло, а тепер стали заручниками нечесних забудовників? Очевидно, що ТОВ «Майк» повинно виплатити їм відповідні компенсації.

Та для цього потрібне рішення суду. А його поки що немає.

Наразі маємо наступне:

  • мер наклав на будівництво вето;
  •  що буде далі – незрозуміло: або Віталій Кличко «домовиться» із забудовником особисто, або питання якимось дивом буде винесено на розгляд суду, або ж громада буде змушена домагатися справедливості власноруч.

Навряд чи мер ризикне робити якісь конкретні кроки до місцевих виборів 25 жовтня: адже, з одного боку, на кону підтримка громади (майбутніх виборців), а з іншого – інтереси забудовників, що є його колегами не лише по міській раді, а й по партії.

Поки що з упевненістю можна сказати лише одне: щоб захистити себе й своє місто, ми маємо весь час тримати руку на пульсі. Усе ще попереду!

Володимир Нетребенко, Голова ГО "Єдина Сила"

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.91
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.83
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
23 квітня
22:20
Володимир Зеленський
Зеленський обговорив із Сирським посилення ЗСУ на ключових ділянках фронту
21:45
Мітч МакКоннелл
Лідер республіканців у сенаті Макконнелл закликав підтримати допомогу Україні
21:43
Микола Княжицький
Припинення вчинення консульських дій щодо українських чоловіків, які перебувають за кордоном - пряме порушення Конституції, - Княжицький
21:28
Ексклюзив
злочини росії
"Щоб жінки й в Європі, і в Балтійських країнах усвідомили, що з ними також може статися": у Польщі опублікували звіт про звірства росіян проти українок
21:13
Оновлено
Військовий квиток
Крім дітей до 12 років: українцям за кордоном припинили видачу документів. У МЗС дали роз'яснення
20:34
Київські митники вилучили з посилки три археологічні артефакти з 6 тисячоліття до н.е.
Артефакти з 6 тисячоліття до н.е.: київські митники вилучили цінну знахідку
20:06
OPINION
Ігор Гулик
Андрій Єрмак. З топу Time – у прем’єри?
20:02
ЗСУ. кулемет
Сили оборони відбили 59 ворожих атак за добу: найактивніше росіяни наступали на Новопавлівському, Бахмутському й Авдіївському напрямках
20:00
Єнс Столтенберг
"Створюємо довгострокові плани фінансових зобов'язань": Столтенберг про допомогу НАТО Україні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 790-го дня війни: три "урали" мертвих окупантів у Маріуполі і найбільший пакет військової допомоги від Британії
19:34
Ексклюзив
Карта бойових дій Бахмут 23.04.24
Противник стягнув до Часового Яру велику кількість техніки й особового складу, - майор НГУ Кожубенко
19:29
Україна США
США готують для України пакет допомоги на $1 млрд, - Reuters
19:24
Митрополит Епіфаній і Гундяєв
У ВСУ прокоментували перше в Україні рішення про законність переходу громади з УПЦ МП до ПЦУ
19:14
Україна_Словаччина
Українці подякували словацькому народу за підтримку збору на боєприпаси після відмови уряду долучитися до чеської ініціативи
19:02
На фото: "Дедпул і Росомаха"
Вийшов новий трейлер фільму "Дедпул і Росомаха", який побив рекорд всесвіту Marvel
19:01
Ріші Сунак
Британія переведе оборонну промисловість на військову основу
18:23
Данія
Данія надасть Україні €380 млн для критичної інфраструктури, яка використовує відновлювальну енергетику
18:21
На фото: Том Йорк з Radiohead
Фронтмен Radiohead Том Йорк випустив дві пісні, які стали саундтреками до фільму Confidenza
18:18
Ексклюзив
Джо Байден
У Defense Express пояснили, що таке президентське вилучення, яке має пройти законопроєкт про допомогу від США
18:18
фортифікація, обладнання рубежів оборони, ЗСУ
Кабмін виділив ще 8 млрд грн на будівництво фортифікацій
18:09
OPINION
Богдан Логвиненко
Про типаж Вікторії Спартц
18:01
Новини компаній
Переваги металопластикових вікон
18:00
Литва прапор
Литва планує закупити для України радари ППО
17:52
Дамба ДніпроГЕС, Запоріжжя
На Дніпрогес триває розбір завалів і демонтаж, про відновлення енергетичної складової наразі не йдеться, - голова Запорізької ОВА
17:49
Ошукали мешканців Чехії на 5,5 млн грн: в Одесі викрили шахрайський колцентр
17:29
На фото: Лана Дель Рей на фестивалі Coachella
Фестивалю Coachella загрожує $28 тис. штрафу за те, що виступ Лани Дель Рей завершився на 13 хвилин пізніше
17:19
окупанти
Штурмували позиції ЗСУ в Мар'їнці та Вугледарі: СБУ повідомила про підозру 5 бойовикам
17:14
Росія Ленін Фінляндія культура
У Фінляндії закривають музей Леніна, який працював з 1946 року
17:03
Електроенергія
Україна другу добу поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 23 квітня
17:03
військові облігації, Дія
Українці придбали за добу через Дію облігацій на понад 30 млн грн, - Федоров
16:51
Велика Британія ДСНС допомога Україні
Британія надіслала в Україну найбільшу від 2022 року партію пожежної техніки й обладнання
16:49
Власні програми ЗВО, бакалаврат за 3 роки: Рада підтримала євроінтеграційний законопроєкт щодо вищої освіти
16:48
Посадовця Нацполіції з Дніпропетровщини підозрюють у незаконному збагаченні на понад 14 млн грн
16:38
Ексклюзив
Роман Червінський, суд
"Прокуратура робить усе, щоб дискредитувати власне кримінальне провадження": адвокат Титич про справу Червінського
16:19
Херсонська область
Унаслідок російського обстрілу загинула 82-річна жителька Херсонщини
16:18
ЗРК РФ - С-500 "Прометей"
Шойгу пообіцяв, що цьогоріч російська армія отримає перші зразки ЗРК С-500
16:07
Снаряди 155 мм калібру
У межах військової допомоги США Україна насамперед отримає артилерійські снаряди, - СNN
16:03
OPINION
Віталій Гайдукевич
Зникнення Червінського: це Росія в Україні
16:02
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
15:55
Роберта Мецола
Мецола попередила про загрозу дезінформації з боку РФ, Китаю й Ірану на виборах до Європарламенту
Більше новин