День знань - свято для кожного

Процес пізнання - нескінченний процес, тому День знань - не тільки свято для першокласників, а для всіх нас, хто вчиться протягом усього свого життя

1 вересня - особливий день. Формально він пов'язаний зі школою - кожен з нас, хотів чи не хотів, але ходив туди десятиліття свого життя, або близько того. Мені пощастило - у мене залишилися прекрасні спогади і від основної школи, і від музичної (що рідко буває). Однак так склалося не у всіх, і багато хто щиро вважає, що школа їм нічого корисного не дала, а можливо, навіть і нашкодила.

Не секрет, що на сьогоднішній день світ має кризу освіти, і шукаєрізні шляхи її подолання. Що означає вирішити проблему освіти? Запитайте батьків, які приводять в школу своїх дітей, якою вони хочуть бачити свою дитину через двадцять років. Не ким, а якою? І вони скажуть: «Здоровою, радісною, щасливою...» Це і є головне завдання освітньої системи: так розвинути дитину, щоб у дорослому житті вона раділа своєї реалізації, вміла застосовувати свої знання на благо собі, родині і суспільству, була здоровою і щасливою. Знання, які роблять людину щасливою - ось це головне. Процес пізнання - нескінченний процес, тому День знань - не тільки свято для першокласників, а для всіх нас, хто вчиться протягом усього свого життя.

Ті, хто хоч трохи знайомі з історією, знають, скільки найталановитіших і найрозумніших людей роз'їхалося по світу з України, збагативши своєю діяльністю інші держави. Наше завдання зробити так, щоб у нашої молоді не виникало бажання назавжди покинути батьківщину. Одна справа - стажування, навчання тощо, а інше - величезна проблема останніх років: масовий від'їзд талановитих випускників за кордон. Таке враження, що всі, у кого є можливість, намагаються виїхати з України. За роки викладацької діяльності мені довелося зустрічати багато здібних і по-справжньому талановитих людей, траплялися і справжні самородки. Те, що вони отримують в інституті, їм необхідно застосовувати на практиці, а де це зробити, якщо у нас так мало оперних і музичних театрів, фестивалів тощо. І так практично в кожній сфері. Нам необхідно об'єднатися, щоб зробити кращим не тільки наше життя, але перш за все, життя наших дітей. Об'єднані знання роблять те, що називають дивами. З Днем знань, друзі! І будемо єдині!

Ваша Наталія Шелепницька

Наталія Шелепницька, народна артистка України, Посол Миру, Кавалер Ордену святої Марії, володарка багатьох почесних звань і нагород