Прийшов час переходити до систематизації роботи Верховної Ради

Це є суттю реформи парламенту, яку ми починаємо

Верховна Рада цього скликання дві попередні сесії працювала переважно в антикризовому режимі, акцентуючи увагу на невідкладних законах і формування законодавчої бази першочергових реформ - антикорупційному законодавстві, створення поліції, децентралізація тощо (детальний аналіз прийнятих законів я нещодавно опублікував на сайті "Української правди - посилання). Прийшов час переходити до систематизації нашої роботи і це і є суттю реформи парламенту, яку ми починаємо. Про це я говорив сьогодні на Погоджувальній Раді. 

Перше завдання - пріоритети. На основі Плану законодавчого забезпечення реформ відібрано 70 системних законів і я пропоную саме на них зосередитись на цій сесії. 

Друга новація - порядок денний на цей пленарний тиждень був підготовлений вже за новими правилами. До розгляду будуть включатись тільки ті законопроекти, які своєчасно подані комітетами. Якщо працювати "сьогодні на завтра", якісних законів не буде. Ми можемо робити виняток тільки для тих законів, які дійсно невідкладні і пов'язані з проблемами, на які треба реагувати негайно. 

І третє - відбулися певні зміни і у роботі з Урядом. Було багато нарікань від депутатів щодо якості законів, які подають деякі міністерства. Відтепер законопроекти на пленарних засіданнях будуть доповідати виключно міністри, а не заступники чи представники, як це часто бувало раніше. Кожен міністр має фахово презентувати закони і продемонструвати Парламенту, наскільки якісно він володіє матеріалом.Це підвищить відповідальність міністрів за підготовку законопроектів.

Хочу також повідомити, що продовжується напрацювання підходу, як унеможливити неособисте голосування депутатів. І ми максимально наблизились до оптимального рішення.

Володимир Гройсман, Голова Верховної Ради України