З «ЛНР» вивозять готівку, а Плотницький вірить у золото

Росії зараз не до «ЛНР», тому що вона активно розгортає «другий фронт» у Сирії

Народний депутат, координатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук повідомив, що «за даними джерел в «ЛНР»,  в кінці вересня з Російської Федерації планується завезення великого обсягу рублевої маси в м. Луганськ».

Ця інформація не відповідає дійсності. Більше того, під час останнього візиту очільника «ЛНР» Ігоря Плотницького до Росії йому дали чітко зрозуміти, що більше ні на які фінансові вливання з боку РФ «республіка» розраховувати не може, і тепер проект «ЛНР», в плані фінансування, повинен  розраховувати виключно   на  свої внутрішні резерви.

Цим пояснюються, зокрема, і вчорашні слова Плотницького про те, що «ЛНР» може сформувати свій власний золото-валютний резерв (ЗВР) завдяки наявності родовища золота поблизу села Бобрикове в Антрацитівському районі, яке було виявлене ще в 90-х роках XIX століття. Втім, інвестиції, за всі ці роки, так і не зайшли на це родовище, тому що видобуток золота на ньому нерентабельний.

Пан Тимчук, напевно, мав на увазі саме цю заяву Плотницького про поповнення золотовалютного запасу за рахунок видобутку золота. Але видобуток золота і надходження рублевої маси з РФ- це не одне й те саме.

Втім, «ЛНР» і без фінансової підтримки з боку РФ вистачило би на довгий час тих коштів, які були залишені представниками української влади в захопленій будівлі НБУ в Луганську.  На момент збройного заколоту, за оцінками експертів, там знаходилося більше 3 мільйярдів гривень.

 Зараз  в «ЛНР» йде зворотній процес – після того, як 29 липня російські куратори прибрали з посади радника голови «ЛНР» з економічних питань Віктора Пеннера, який відповідав за економічні зв'язки з Росією і за фінансові вливання, почався процес вивезення наявної української готівки з території самопроголошеної республіки.

Такі дії мають просте пояснення – Росії зараз не до «ЛНР», тому що вона активно розгортає «другий фронт» у Сирії.

Дмитро Снєгирьов, військовий експерт, ГІ "Права справа"