Відеоблог "Політика очима юриста" | Мічені гривні

Правоохоронці на контрольованій Україною території затримують людей, в яких виявили обрізані купюри, і відкривають кримінальні провадження за підробку грошей

В Україні, на контрольованій території, почали з’являтись мічені гривні. Кажуть, що то привласнені терористами гроші українських банків. В ДНР/ЛНР їх трохи пофарбували. А вже народниє умєльци, побоюючись, що їх з тими купюрами затримають на контрольованій території обрізали банкноти, аби зрізати пофарбований край.

А тепер УВАГА! Правоохоронці на контрольованій території затримують людей, в яких виявили обрізані купюри, і відкривають кримінальні провадження за підробку грошей. Не пощастило вже декільком особам, які обмінювали валюту, а в обмінниках їм попались "мічені" купюри.

Що повинні знати ви на той випадок, якщо мічені або обрізані купюри легальними шляхами потрапили таки до ваших рук? Ніякої "підробки грошей" немає ні в ваших діях, ні в діях тих, хто фарбував чи обрізав купюри. Бо це справжні гривні, а не підроблені. Тому підстав притягати вас до відповідальності за підробку грошей – немає.

НБУ і комерційні банки самоусунулись у цій ситуації, але вони зобов'язані приймати такі гроші. Якщо зіпсовано менше 55% площі купюри, ви маєте право її обміняти на таку саму в будь-якому відділенні державного банку. Якщо є підозра, що ці гроші були предметом злочину на території ДНРЛНР, в такому разі працівники банку можуть повідомити правоохоронців і все, що вам загрожує - це пояснення з приводу того, де ви взяли ці купюри.

Якщо ви не догляділи і вам дали "мічені" гривні на здачу, в обміннику, видали зарплату, повернули борг тощо - у ваших діях немає правопорушення.

І ще - будьте уважні, бо поки наша міліція і НБУ почнуть виконувати закон, у вас можуть бути проблеми через ті купюри.