Фронтові гастролі

Я закликаю всіх артистів: приїжджайте до наших бійців, даруйте їм своє мистецтво, своє людське тепло - їм це необхідно!

Фото: Олександр Удра

Коли я читала про Клавдію Шульженко, що об'їздила з концертами весь фронт, або про Марлен Дітріх, яка виступала перед солдатами антигітлерівської коаліції, я ніколи не думала, що сама буду співати перед нашими воїнами на імпровізованій сцені між двома вантажівками.

Але такий час настав. У Волновасі, в батальйоні «Черкаси» бійці зібралися послухати артистів.

Для них це величезне свято - адже на запитання, коли до них востаннє приїжджали артисти, ніхто толком не міг відповісти: «Це, напевно, було до мене», - жартують вони. Тобто, до їхньої появи у батальйоні - а хлопці там, в основному, служать по року.

А коли після півтора місяця в окопах, з яких навіть голову особливо не висунеш, - лазня, і та під землею - ти нарешті повертаєшся до «нормального життя» - тобто в намети, розбиті уздовж плацу, - то неймовірно хочеться Життя - ковтка радості, світла, спокою ... І мистецтво дає це людям.

Коли дивишся в їхні очі, відчуваєш їх думи про рідне місце, про сім'ю, так хочеться віддати їм максимум тепла своєї душі і подарувати їм радість, яка, можливо, буде гріти їх серця не один день. Бійці брали автографи, дякували так зворушливо - говорили, що ці враження залишаться з ними на все життя, вони будуть дітям розповідати про зустріч з артистами.

Для них це чиста фантастика - бачити і чути артиста наживо, спілкуватися з ним.

Тому, я закликаю всіх артистів: приїжджайте до наших бійців, даруйте їм своє мистецтво, своє людське тепло - їм це необхідно! І не забувайте привезти гостинці.

Нас від душі пригощали після концерту дуже смачною картоплею з тушонкою і чаєм, але хліба у бійців не виявилося - все віддають на передову, не завжди у самих залишається.

Ми віддали хлопцям хліб, ковбасу, паштет, що брали з собою в дорогу.

Досі пам'ятаю очі молодого бійця, коли він почув слово «ковбаса» - він повірити не міг, що таке щастя випало їм у цей вечір.

Так що давайте і духовне, і матеріальне - завжди знадобиться. Величезне спасибі всім нашим бійцям, і окрема подяка полковнику Олексію Олексійовичу Завидюку, який про нас піклувався у Волновасі. Слава нашим Героям! Нехай їх Бог береже!

Запальна українська народна пісня «Гандзя» для бійців батальйону «Черкаси»