Чому Порошенко не стане Лі Куан Ю?

Якщо за два роки правління президент не проявив себе як державник, не продемонстрував непохитну волю до реформ та політичну волю, то концентрація всієї влади в таких руках є небезпечною.

Так може статись, що прем"єр-міністром, генпрокурором будуть люди президента. Це крім того, що за законом президент утворює НАБУ і готуються зміни до Конституції, за якими без підпису президента не буде призначений жоден суддя. Добре це чи погано?

Ідеальної моделі влади не існує. Ніхто не знає, що для України краще - домовленості політичних сил, які завжди перетворюються на байку "лебідь, рак і щука", чи концентрація влади в одних руках. В нас погано закінчувалось все.

В обох випадках ключовим фактором є наявність чи відсутність в політиків державницької позиції. Тобто, спочатку інтереси держави та нації, а потім все інше.

І в нашій складній ситуації можна було б заркити очі на прагнення президента сконцентрувати у своїх руках всю повноту влади. Зрештою, Ататюрк чи Лі Куан Ю показали позитивні приклади персональної (а не колективної) відповідальності за реформи в країні. Або згадайте, як використовується абсолютна повнота влади в ОАЕ. Але ми знову повертаємось до того, що ключовим фактором мусить бути державницька позиція такого лідера.

Два роки при владі достатньо, аби судити по справах та результатах. Якщо за два роки правління президент не проявив себе як державник, не продемонстрував непохитну волю до реформ та політичну волю, то концентрація всієї влади в таких руках є небезпечною.

Узурпація влади за відсутності реформ є одним з факторів, що провокує масові протести та революції. Нічим хорошим така узурпація не завершується. Особливо небезпечно, якщо в народу не буде легальних інструментів змінювати владу тоді, коли назріє гостра потреба.

 

Оригінал: https://www.facebook.com/20531316728/posts/10154009990506729/