Це останній плювок політичного класу в обличчя Майдану

В Украіні все більш стає помітна повна інституційна деформація політичної системи

Вибачте що трохи складно, але... Те що вчора (вже не вперше) відбулося в українському парламенті - це не просто боротьба за владу і просування конкретної людини на одну з ключових посад. Це останній плювок політичного класу в обличчя Майдану, ключовою вимогою і сеансом якого був не просто входження в європейський світ. А перехід від пострадянської держави та політики збудованих на корупції, правилах для обраних, обмеженні та виключені більшості в угоду меншості до держави і політики побудованих на контрактних відносинах і встановленні системи правил, які б діяли без виключень. Тобто до верховенства права в основі якого ідея вищої справедливості і правової держави яка б захищала верховенство права.

Вчорашнє рішення парламенту не просто чергове падіння чи цинічна політична гра до якої звикли громадяни. Це найвідвертіша демонстрація того, що парламент не є і не може бути центром встановлення таких чесних правил та верховенства права. Він втратив моральне право так само як і раніше президентський центр. І питання не лише в легітимності. З нею давно все погано. В Украіні все більш стає помітна повна інституційна деформація політичної системи, коли порушуються базові засади встановлення законодавчих норм.

У багатьох експертів та громадян виникає питання - в доцільності такого законодавчого процесу, який виходить виключно з рівня внутрішньої політичної доцільності і персональних побажань, а не з функціональних і інституційних вимог. Тобто політична система і законодавчий процес відривається від правової логіки - і це є вбивчим для існуючої держави, яка перетворюється поступово в напівлегальну в очах цивілізованого світу - що близько до failed state:(

Оскільки інституційна логіка витискується логікою персональних преференції "суверена", яким є не конституційно означений Народ, а людина яка сидить у кріслі Президента. Така модель побудови системи є неконституційною по свої суті. І якщо ми хочемо зберегти країну - нам гостро необхідно починати рухатися в руслі перевстановлення конституційної моделі держави. Через створення нового Суспільного Договору (контракту).

Джерело