Про виконання гуманітарного блоку Мінських угод

Сьогодні у Страсбурзі, ми обговорювали проблематику внутрішньо переміщених осіб і захисту прав людини

Разом з колегами по парламенту і, що дуже важливо, представниками місцевих органів влади з Донеччини, Луганщини, Дніпропетровська сьогодні у Страсбурзі, на запрошення Ради Європи обговорюємо проблематику внутрішньо переміщених осіб і захисту прав людини. Серед зустрічей - дискусія з комісаром РЄ з прав людини Нілом Мужнієксом, директором департаменту з прав людини Крістосом Джакомопулосом, заступником Генсека РЄ Габріелою Баттаіні - Дагоні, іншими.

Під час дискусій підняла питання пріоритетності виконання гуманітарного блоку Мінських угод. Неприпустимо, що звільнення заручників заблоковано і бойовики прив'язують свободу бранців до амністії бойовиків .

Неприпустимо, що МКЧХ і досі не допущено до пошуку зниклих безвісти. Так само заблокована робота міжнародних гуманітарних організацій на окупованих територіях.В питанні пошуку зниклих безвісти і ідентифікаціі загиблих час грає проти всіх сторін - і це мають всі розуміти,і ми намагаємося донести цю думку до ОРДЛО, аби вирішити проблему допуску.

Так само важлива більш активна позиція РЄ щодо звільнення політв'язнів в російських тюрмах.

Велика увага приділялася темі виплат пенсій на окуповані територіі. Наголосила, що протягом цих двох років конфлікту Украіна виплатила більше 57 мільярдів гривень ( з них більше 30 мільярдів- це пенсії, інше - соціальні виплати) вимушеним переселенцям. Тому ні про яку блокаду не може йти й мова! Інше питання, що ми не можемо виплачувати пенсії на окупованих територіях, там немає легітимних органів влади, тому зараз украінська сторона систематизує ці виплати, аби унеможливити зловживання ( як то виплати пенсій людям, що померли, отримання "переселенських" грошей тими, хто проживає на окупованих територіях і має право тільки на пенсії і тд). 

Обговорили роботу КПВВ. До речі, бойовики і досі не дали дозвіл на відкриття КПВВ в Золотому, що вкрай негативно впливає на пересування громадян на Луганщині.

Також, користуючись нагодою, я висловила глибоке занепокоєння і обурення тим, що в щорічній доповіді генсека РЄ Т. Янгланда про дотримання прав людини в країнах РЄ немає ЖОДНОГО слова про Крим і Донбас.Навряд чи таку доповідь можна вважати об'єктивною. І про це потрібно чесно говорити.

Джерело