Віднайти сенс у житті

Кожна людина здатна вирішувати ким стане духовно й фізично

Якщо вам погано, вас несподівано здолала депресія, почитайте книгу Віктора Франкла «Людина в пошуках справжнього сенсу. Психолог у концтаборі». Автор цієї книги не просто всесвітньо відомий психіатр.

Він пройшов крізь пекло концтабору, втратив усю родину. Ця книга про те, як вижити навіть у таких страхітливих умовах, зберігши гідність і не втративши сенсу життя. Вона була близько ста разів передрукована англійською та була перекладена 21 мовою.

«Я почувався відповідальним, записуючи те, що пережив, оскільки вважав, що це може допомогти людям на межі відчаю» - написав Франкл у передмові. Головний висновок: людина може вижити навіть за найскладніших умов, якщо знайде свій сенс життя.

«Той, хто знає, НАВІЩО жити, може витримати майже будь-яке ЯК» - цитує Франкл Ніцше. Людина, яка не має жодних очікувань від життя, як правило помирає.

Наведу кілька важливих цитат.
«Любов – це остаточна й найвища мета, до якої повинна прагнути людина. …Порятунок людини відбувається через любов і в любові. Я зрозумів, що людина, в якої в цьому світі нічого не залишилося, усе ще може відчувати блаженство, хоча б на мить, розмірковуючи про кохану особу»

«Якщо певну кількість газу накачати до порожньої камери, він цілком рівномірно заповнить простір, незалежно від його величини. Подібно до цього страждання цілком охоплюють душу людини, її свідомість, і не має значення, великі вони чи малі. Таким чином «розмір» людських страждань абсолютно відносний».

«Кожна людина здатна, навіть під впливом обставин, вирішувати, ким стане духовно й фізично. Вона може зберігати свою людську гідність навіть у концентраційному таборі».

«Ті, хто знає, яким щільним є зв’язок між станом свідомості людини – сміливістю і надією або їхньою відсутністю – і станом імунітету, розуміють, що раптова втрата надії й мужності можуть виявитися фатальними».

«Життя, урешті, - це відповідальність за знайдення правильних вирішень виниклих проблем і виконання завдань, які воно повсякчас ставить перед людиною. Ці завдання, а отже, і сенс життя, є різними для кожної людини в кожній ситуації.

Неможливо дати загальне визначення сенсу життя. «Життя» не означає чогось туманного, воно дуже реальне та конкретне, так само як реальні та конкретні завдання для людини.

Саме вони формують долю людини, особливу та унікальну для кожного. Жодну людину і її долю не можна порівнювати з іншою людиною або іншою долею».

«Ніхто не може звільнити людину від страждань або взяти їх на себе. Сама людина обирає, як нести свій тягар».

«Поза сумнівом, просте знання, що людина була охоронцем табору або в’язнем, не скаже нам нічого. Людську доброту можна знайти в усіх групах, навіть у тих, які загалом легко засудити. Межі між групами перекриваються, і ми не повинні спрощувати, називаючи одних ангелами, інших – дияволами».

«Що більше людина забуває про себе, віддаючись виконанню справи чи коханню до іншої людини, то більше людською вона стає і тим повніше реалізує себе».

«Ми можемо віднайти сенс у житті трьома шляхами: 1) займаючись справою або творчістю; 2) досвідчуючи щось або зустрічаючи когось; 3) обираючи власне ставлення до неминучих страждань».

Джерело