Україна – космічна держава

Українці демонструють космічні результати у високотехнологічних видах спорту

У 2016 році космічна галузь України святкує своє 70-річчя.

Однією з найбільш значних подій року стане Чемпіонат світу з ракетомодельного спорту, який пройде 23-29 серпня у Львові.

Чемпіонат світового масштабу одна країна може приймати раз на 10 років. Право на його проведення Федерація ракетомодельного спорту України отримала безпосередньо від міжнародної авіаційної федерації (FAI), штаб-квартира якої знаходиться в Лозанні (Швейцарія).

Такі події задають нові вектори розвитку держав, створюють переломні моменти історії. На 7 днів у Львів з’їдуться провідні спортсмени та вчені. 300 представників від 20-ти високотехнологічних країн світу. Одна тільки збірна США делегує 54 спортсмени, збірна КНР – 56.

Позмагатися в майстерності моделювання та запуску космічних апаратів приїде Метт Стілі – засновник компанії North Coast Rocketry і віце-директор Alaska Aerospace Corporation. Будуть серед спортсменів керівники компанії Aurora Flight Technologies та інженери NASA.

Нашій країні теж є чим похвалитися. Саме українці сьогодні – абсолютні чемпіони Європи в ракетомодельному спорті. Ми вибороли цей титул у 2015 році, зібравши на Чемпіонаті Європи 27 медалей, 14 з яких - золото.

Незважаючи на економічні та політичні нюанси, наша космічна галузь не стоїть на місці. Українська продукція представлена у світі ракетами-носіями «Циклон», «Дніпро», «Зеніт», космічними апаратами «Січ», апаратурою стикування «Курс». А у 2015 році КБ «Південне» забезпечило запуск ракетоносія «Зеніт», який вивів на орбіту супутник, створений українськими інженерами ПМЗ.

У світі лише 10 країн носять назву космічних та мають технології для виробництва ракет та компонентів. Україна входить у цю десятку.

За роки незалежності наші інженери здійснили успішний запуск 140 ракет-носіїв української розробки та виробництва з космодромів Байконур, Плесецьк, з платформи «Морського старту», об’єкту «Ясний». На позаземні орбіти виведено 300 супутників на замовлення 25-ти країн світу.

Космос – справа інтернаціональна. Україна активно співпрацює з 20-ма країнами світу у сфері космонавтики. У найближчому майбутньому завершується будівництво космодрому в Бразилії, активну участь в якому беруть також і члени Федерації ракетомодельного спорту України.

Вчорашні вихованці Федерації сьогодні працюють по всьому світові: в Бразилії, США, Китаї, на Байконурі, в Європі. Чемпіонат світу з ракетомодельного спорту 2016 стане стартовим майданчиком для молодих та талановитих українських конструкторів.

Тих, хто завтра сформує кістяк інтелектуального потенціалу нації. Пов’яже своє майбутнє з космічною сферою, створить проривні стартапи, зробить свій вклад у розвиток науки та технологій.

Сьогодні 14 українських ВНЗ та коледжів випускають спеціалістів у галузі авіаційної та ракетно-космічної техніки. Працюють профільні програми: аерокосмічна освітня програма «Сузір’я», центр аерокосмічної освіти молоді на базі КБ «Південне».

Україна – космічна держава, в нас є підстави це стверджувати», - каже перший космонавт періоду незалежності Леонід Каденюк. Він літав у космос в американському «Спейс-шаттлі» в 1997 році.

Сьогодні цей політ – єдиний в історії незалежної України. Але країна впевнено прокладає свій шлях у космічну галузь, а значить, наше завтра вже не за горами.