Канадська "золота рибка" ХХІ століття

Вона вже стала наймолодшою олімпійською чемпіонкою в історії канадського спорту

Канадійці Пенні Олексяк всього 16 років, але вона вже стала наймолодшою олімпійською чемпіонкою в історії канадського спорту.

Своє перше олімпійське "золото" в кар'єрі вона виборола на стометрівці вільним стилем. Цікаво, що абсолютно ідентичний час з нею 52,70 (олімпійський рекорд) показала американка Сімоне Мануель.

Примітна деталь, що народилась Пенні вже в новому столітті, 13 червня 2000 року, тому її можна назвати однієї з перших ластівок (точніше, рибок)) нового покоління зірок олімпійського спорту ХХІ століття.

Плавати майбутня прима навчилась...у басейні сусіда.
Заохочував займатись спортом її батько. І це не дивно. Сам він спортсмен та й й мати Пенні теж. Більше того, вона теж плавчиня.

Сім'ю Олексяк без перебільшення можна назвати по-хорошому схибленими на спорті.

Старший брат Пенні Джеймі Олексяк теж спортсмен, грає в хокей. І не просто грає, а виступає в найсильнішій лізі світу НХЛ, де захищає кольори Dallas Stars. Джеймі досить жорсткий захисник, який не проти застосовувати не тільки ключку, але й кулаки. Тафгай, короче)

Гучно про Пенні заговорили лише минулого року, коли 15-річна красуня виграла 6 (!) медалей на юніорському чемпіонаті світу.

А вже на Олімпіаді канадська юніорка спричинила справжній фурор, оскільки майже кожен виступ Олексяк у фіналах закінчувався національним канадським та світовим юніорським рекордом.

Окрім "золота" на стометрівці вільним стилем Пенні на іграх в Ріо вже виборола ще одне "срібло" та дві "бронзи", тобто завоювала разом 4 (!) олімпійських медалі. І це в свої 16.

Одна з медалей особлива не тільки для Олексяк, а й для всієї Канади. 40 років канадські жінки не брали медалей в естафетах на стометрівці вільним стилем. Пенні прийшла - і порядок).

У "золотої рибки" з Канади без перебільшення все ще попереду, а нам варто за нею теж уважно стежити, оскільки Пенні не просто канадійка, а канадійка з українським корінням.

Тому, хоча б таким чином, можемо трохи вгамувати спрагу до нагород, якими українська збірна тішить нас поки дуже помірними дозами.

Джерело