Міжнародний день зниклих безвісти осіб

Вибачте, що, попри зусилля, поки що, не знайшли всіх

Сьогодні Міжнародний день зниклих безвісти осіб...

Навіть в страшному сні ми не могли собі уявити, що проблема пошуку рідних стане страшною реальністю для сотень украінських родин, що втратили зв'язок один з одним через війну на Донбасі ...

Сьогодні зустрілася з Віце-президентом Міжнародного Комітету Червоного Хреста Крістін Беерлі та іі колегами , і під час зустрічі обговорили питання активізаціі взаємодіі щодо пошуку зниклих безвісти.

В списку зниклих безвісти , яким ми користуємося в роботі мінськоі групи, насьогодні 498 осіб, з них 347- цивільні, серед них є волонтери, медики.

Інші - військові, добровольці, деякі з них зникли ще 2 роки тому, в т ч після Іловайськоі трагедіі.

Відповідальність держави - знайти кожного, ідентифікувати тіла загиблих, вшанувати пам'ять загиблих.

Процес пошуку зниклих безвісти і звільнення заручників можна активізувати , якщо до цього підключиться МКЧХ - і Украіна відстоює саме таку позицію і підтримує створення спеціального механізму пошуку.

Також я поділяю позицію щодо посилення захисту родин заручників і зниклих безвісти. Ми готові спрівпрацювати з міжнародними органзаціями задля вдосконалення законодавства.

Всі ці теми обговорили з пані Беерлі.

Пані Крістін відвідує Украіну, де сьогодні вперше пройшла фотовиставка , присвячена зниклим безвісти.

Ця проблема потребує більшоі уваги суспільства. На виставку прийшли родини , що розшукують своіх рідних, військові і представники батальйонів, які втратили побратимів.

Важка тема, на яку не маємо права закривати очі. І одна з ключових- для мінськоі гуманітарноі групи.

..... На протокольній зустрічі ми обговорили ще низку гуманітарних проблем, я подякувала МКЧХ за співпрацю. На виставці- не можна було стримати емоціі від історій жінок і дітей, які довгі 2 роки розшукують своіх синів, чоловіків, батьків.

Це жахливі історіі.

Вибачте, що попри зусилля поки що не знайшли всіх.

І дякую всім причетним до пошуку украінців: і гуманітарним організаціям, і СБУ, і МО, і волонтерам...

Джерело