ЗЛАМАНА ГІДНІСТЬ АБО РАБИ ДЕРЖАВИ

….Вже третій рік поспіль ми вшановуємо Революцію Гідності, ми споминаємо тих Героїв, які своєю кров’ю виборювали для українців відчуття власної гідності і самоповаги…. …Вже котрий рік поспіль, я і мої колеги, сподіваємося на належну оцінку своєї праці, на те, що наш роботодавець – наша українська держава – нарешті зрозуміє, що без професійного вчителя, лікаря неможливий розвиток країни…Бо ніщо так не ламає гідність людини, як систематично виплачувана мізерна зарплатня….

….Вже третій рік поспіль ми вшановуємо Революцію Гідності, ми споминаємо тих Героїв, які своєю кров’ю виборювали для українців відчуття власної гідності і самоповаги….

…Вже котрий рік поспіль, я і мої колеги, сподіваємося на належну оцінку своєї праці, на те, що наш роботодавець – наша українська держава – нарешті зрозуміє, що без професійного вчителя, лікаря неможливий розвиток країни…Бо ніщо так не ламає гідність людини, як систематично виплачувана мізерна зарплатня….

І ось, з екранів усіх телевізорів нам рапортують про підвищення стандартів, врахування всіх потреб і мінімальну зарплату в розмірі 3200 грн…. Для всіх, чия праця заслуговує на пошанування – прибиральників, слюсарів, водіїв, продавців… однак, не вчителів, і не лікарів, і не бібліотекарів. Бо ці працівники – раби держави! І тому, їхня зарплата буде розраховуватися із суми 1600грн.! Звичайно, до неї додадуть надбавки за стаж, кваліфікацію, кандидатські і докторські ступені…. додадуть копійки за наші недоспані ночі, зірваний зір, зламане життя… Додадуть якраз стільки, щоб загалом виходила «мінімалка», як для просторобочих! Ми ж не порушуємо чинне законодавство!

Недавно Київський окружний і апеляційний адміністративні суди визнали постанови кабміну, які занижували зарплати бюджетникам, незаконними і зобов’язали уряд привести оплату праці цих працівників у відповідність із законом про оплату праці, за яким оплата праці не може розраховуватися із суми, що менша за мінімальну і для кожного працівника має бути перемножена на коефіцієнт складності його роботи. Проте, наш уряд не готовий відпускати своїх рабів! Підготована нова тарифна сітка для бюджетників, готуються зміни до законів! І паралельно цинічно голосять про підвищення зарплат бюджетникам!

Я, і багато моїх колег, не піднімали тему зарплати з огляду на війну в країні, але як показали е-декларації, грошей в державі вистачає для суддів, прокурорів, депутатів тощо. Їм і підвищили зарплати до 40-50 тисяч гривень. А науковцям підвищили із 1340 грн. до 1600грн. Суттєво! У країні, де чиновники і депутати, нічого не роблячи, хочуть розкішно жити, не потрібно розумних вчителів і розумних дітей. Зламаними людьми «правити» легше!

Бо «бідність — це не рівень доходів. Бідність — це спосіб думок, коло спілкування, хода і вираз очей. Це підібганий хвіст і зацькований погляд. Якщо позбавити людей можливості жити по-людськи, вони перестають бути людьми. Вони втрачають гідність. Важко, знаєте, жебракувати з достоїнством... Це життя вбиває в нас людське задовго до смерті».

Саме тому, такі «мертві» вчителі не зможуть навчити гідної поведінки своїх вихованців! Саме тому, доки у нас вислів «вошива інтелігенція» буде сприйматися як належний, доти у нас не буде ЗДАТНОГО НА ВЧИНКИ ГІДНОГО НАРОДУ! Хоч би ще десять революцій гідності пройшло, бо життя треба будувати фахово щодня!