Бразилія і Німеччина хочуть зрівняти онлайн з офлайном

Делегації Бразилії та Німеччині представили у Третьому комітеті Генеральної Асамблеї ООН проект резолюції про право на недоторканність особистого життя в цифрову епоху.

«Генеральна Асамблея підтверджує, що ті ж права, які людина має в офлайновому середовищі, повинні також захищатися і в онлайновому середовищі, особливо право на недоторканність особистого життя», - йдеться в представленому проекті.

У проекті також міститься заклик Генеральної Асамблеї ООН до держав «провести огляд процедур, практики та законодавства, стосовно стеження за повідомленнями, їх перехоплення і збору особистих даних». Автори резолюції пропонують доручити Верховному комісару ООН з прав людини підготувати доповідь про захист права на недоторканність особистого життя в контексті національного та екстериторіального стеження і використання інших розвідувальних технологій.

Напередодні прес-секретар Постійного представництва Німеччини при ООН Крістіан Доктор повідомив, що в ході неформальних консультацій проект резолюції вже отримав підтримку великої кількості делегацій країн-членів ООН. Він підкреслив, що ідея розробки такого документа виникла ще кілька місяців тому в ході роботи сесії Ради ООН з прав людини.

Мотиви створення цього документу цілком зрозумілі. Саме Німеччина та Бразилія найрішучіше протестували проти методів Агентства національної безпеки США, яке налагодило тотальне прослуховування та перлюстрацію електронної пошти в цих країнах – включно з мобільними телефонами та електронною поштою їх керівників. Існує немала ймовірність, що запропонований ними документ таки буде прийнято. От тільки ефективність резолюції Генасамбеї ООН – як, до речі, і обговорюваного зараз договору між США та Німеччиною про відмову від розвідки на території союзників – викликає, м’яко кажучи, чимало сумнівів. Без належних механізмів моніторингу, без чітких санкцій у разі порушення – все це залишається декларацією "благих намірів".