Через "уявну стабільність" влада не хоче слухати МВФ

Влада не хоче зробити гнучким курс валюти через те, що боїться втратити “уявну стабільність”.

Таку думку espreso.tv висловив директор економічних програм “Центру Разумкова” Василь Юрчишин.

“Влада розглядає курс долара, як чи не найбільш важливий індикатор стабільності, про яку так багато говориться. Вона думає, що для людей це одна з головних складових. Політично, курс розглядається як фактор стабільності, тому відступ від стійкого курсу не сприймається владою”, - зазначив експерт.

Нагадаємо, сьогодні представник МВФ в Україні Жером Ваше заявив, що система гнучкого обмінного курсу краще підходить українським характеристикам економіки.

“Зауваження МВФ справедливе. Зараз економіка України пробуксовує. Внутрішні стимули практично відсутні, інвестор не приходить в Україну, резерви порожні, великі зовнішні борги. В такій ситуації невелика девальвація може сприяти саме стабілізації економіки”, - прокоментував цю заяву Юрчишин.

Як зазначив експерт розумним виходом є слабка керована девальвація. Якби курс опускався на 1-2 копійки щомісяця, то це нормально б сприймалося людьми, не викликало паніки.

“З одного боку тримати фіксований курс, з іншого стимулювати експорт, ці два фактори поєднати разом важко. У нашій ситуації краще було б більше довіряти ринковому формуванню курсу, Нацбанк повинен втручатися акуратно недопускаючи обвал і паніки. Зараз Нацбанк тримає фіксований курс, практично у всіх обмінниках долар коштує 8,2 гривні, практично не один обмінник не піднімає курс купівлі вище”, - сказав Василь Юрчишин.