Німеччина не хоче віддавати Україну Росії, але Тимошенко не зрадить, - німецький політолог

Бажання Німеччини підписати угоду про асоціацію України з ЄС останнім часом тільки посилилось, проте вимоги щодо звільнення Тимошенко не знімаються

Про це розповів німецький політолог Кай-Олаф Ланг в інтерв’ю польському виданню «Rzeczpospolita».

За словами політолога, Німеччина готова підписати угоду про асоціацію України з ЄС «можливо навіть більше, ніж раніше».  Спостерігаючи за тим, як Росія намагається всіма можливими способами схилити Україну до вступу в Митний союз під егідою Москви, Німеччина розуміє, які геополітичні наслідки чекають на Україну.

Проте Ланг зазначив, що справу Тимошенко у будь-якому випадку треба довести до щасливого кінця для забезпечення плідної співпраці України з ЄС:

«Це не означає, що німці та низка інших країн відмовляться від своїх принципів, тобто від України вимагатимуться конкретні поступки в обмін на зближення з ЄС. Справа Тимошенко повинна бути вирішена. Одним словом, Тимошенко повинна вийти з в’язниці, щоб ЄС міг співпрацювати з Україною на нових засадах» - сказав політолог.

За словами  німецького політолога, вирішення українською владою «питання Тимошенко» є свого роду перевіркою на здатність поводити реформи в країні:

«Україна зробила вже багато для можливості співпраці з ЄС, проте без закриття справи Тимошенко важко буде повірити, що ці заходи достатньо надійні» - сказав Ланг.

Нагадаємо, сьогодні був останній день, коли Верховна Рада в присутності Кокса та Квасьнєвського мала розглянути законопроект, який би дозволив Тимошенко відбути на лікування до Німеччини. Проте жодного голосування не відбулося і позачергове засідання було зірвано. Сьогодні місія мала підготувати остаточний звіт щодо України, який вочевидь був би негативним, проте на прохання української опозиції Кокс і Квасьнєвський встановили українській владі останній дедлайн - 19 листопада.