Кокс-Кваснєвський: зрозуміло, що нічого не зрозуміло

Європейські дипломати не готові робити висновки щодо виконання Україною усіх умов для підписання угоди про асоціацію.

Про це йдеться в тексті виступу Пета Кокса та Олександра Кваснєвського на раді міністрів закордонних справ в Брюсселі, повідомляє прес-служба Європарламенту.

За словами дипломатів, поки що рано оцінювати готовність України к підписанню угоди чи робити висновок щодо того, чи ще можливо взагалі її підписати. «Ми підкреслюємо, що проблема не в здібностях чи спроможності країни досягти цього, а в наявності політичної волі для цього, - говориться в тексті заяви. – Але знайти чи проявити цю волю потрібно вже наступного тижня».

Кокс та Кваснєвський також вважають, що занадто сильна емоційна напруженість може призвести до невдачі переговорного процесу. «Ми помічаємо хронічний дефіцит взаємодовіри та упевненості між владою та опозицією та у випадку невдачі обидві сторони будуть перекладати відповідальність один на одного», - підкреслюють дипломати.

Також європейці відмічають відсутність у провладної партії свого варіанту закону Тимошенко та говорять, що єдиною гарантією його створення провладними членами робочої групи є обіцянки президента України, який неодноразово брав на себе зобов’язання підписати такий закон.

Також моніторингова місія схвалює прийняття в першому читанні законів про прокуратуру  та про вибори.

Нагадаємо вчора місія Кокса-Кваснєвського прийняла рішення залишитись в Україні до початку саміту в Вільнюсі – до 28 листопада.