Мінфін хоче забрати зарплати бюджетників з приватних банків

Мінфін хоче обмежити кількість банків, які обслуговують виплати зарплат вчителям, медикам та іншим бюджетникам.

Про це повідомляє газета “Капитал”.

“Міністерство фінансів оприлюднило проект наказу про внесення змін до порядку проведення конкурсу з визначення уповноважених банків, що мають право обслуговувати зарплатні програми держустанов”, - пише видання.

Міністерство хоче допускати до участі в конкурсі тількі ті банки, в яких статусний капітал становить не менше 10 млрд гривень. Ще однією умовою буде державна участь в капіталі банку в розмірі не менше 75% статутного капіталу.

Усім цим критеріям в Україні відповідають лише три фінустанови - Ощадбанк, Укрексімбанк і Укргазбанк. Перелік уповноважених банків Мінфін визначає двічі на рік, зараз погоджено 84 фінустанови.

Діючі правила відбору банків передбачали лише два пункти з вимогами - претенденти на обслуговування рахунків бюджетників мають бути учасниками Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та мати значення нормативу миттєвої ліквідності протягом останніх шести місяців не менше 20%.

Відповідно до держбюджету — 2013, на оплату праці передбачено 47,5 млрд грн.

Раніше вже Мінфін приймав заходи для того щоб сконцентрувати бюджетні кошти в державних банках. Аналогічні вимоги щодо розміру статутного капіталу та держчастки в ньому з 2012 роки існують для банків , в яких місцеві органи влади можуть розміщувати на депозитах тимчасово вільні кошти.