НБУ дав майже мільярд невеликому банку, який кредитує Курченка

Нацбанк дав невеликому харківському "Реал Банку" кредит в 0,8 млрд гривень

Невеликий харківський “Реал Банк” спромігся переконати Нацбанк надати кредит в 0,8 млрд гривень. У банку, який обслуговує групу “ВЕТЭК” Сергія Курченко, виникла потреба у великому запозиченні коштів через занадто швидке зростання активів.

Про це повідомляє “Комерсант-Україна”.

“Реал Банк” за дев'ять місяців різко збільшив кредитний портфель в шість разів, обігнавши за активами 44 банки.

Кредит у розмірі 800 млн гривень це значна сума. З початку року НБУ на тендерах з підтримки ліквідності надав 126 банкам сумарно 7,4 млрд грн (у середньому по 58 млн грн).

Харківський “Реал Банк” уклав угоду з НБУ 8 листопада, а вже 11 листопада отримав перший транш на 164 млн грн під заставу нерухомості. Кредит наданий терміном на два роки - до 1 листопада 2015 - під 8,5 % річних. У населення Реал Банк залучає дворічні вклади під 21,5%.

НБУ неактивно фінансує банки. Кредити на підтримку ліквідності в поточному році видавалися на термін від двох тижнів до трьох місяців, рідше - на рік. Максимальна сума - 2,5 млрд грн - була видана Нацбанком у середині серпня п'яти установам . Як правило , банки звертаються в НБУ у разі розривів ліквідності, наприклад в останні два роки Нацбанк кредитував проблемні "Даніель" і " Тавріку ".

Нагадаємо, головний клієнт, якого кредитує невеликий харківський “Реал Банк” - група компаній “ВЕТЭК” Сергія Курченко. Як писав “Forbes Україна”, джерела на банківському ринку пов'язують банк з власником “ВЕТЭК”. Сам Курченко в інтерв'ю заперечив будь-яке своє відношення до банку.