Популістка Богатирьова пообіцяла хворим ВІЛ/СНІДОМ втричі більше грошей

Кабінет міністрів схвалив проект програми протидії ВІЛ/СНІДу на 2014-2018 роки

Раїса Богатирьова, міністр охорони здоров`я України, на засіданні уряду заявила, що в основу документа закладено зниження рівня захворюваності та смертності від ВІЛ-інфекції/СНІДу шляхом надання якісних і доступних медичних послуг. Орієнтовний обсяг фінансування нової програми на найближчі п`ять років становитиме 6,4 млрд грн.

Дмитро Шерембей, голова правління пацієнтської організації UKAB, повідомив «Ecspreso TV», що обсяг нової програми утричі більший, ніж попередньої. «Однак швидше за все ця програма буде фінансуватися лише на 36-40% від озвученої суми. На жаль, більшість державних програм носять декларативний характер і гроші виділяються лише на закупівлю ліків», - каже Шерембей.

Нагадаємо, останнім часом в Україні спостерігається позитивна тенденція щодо зниження рівня захворюваності СНІДом. За результатами першого півріччя 2013 року в Україні на 12% знизився рівень смертності від захворювань, зумовлених СНІДом.

Разом з тим в Україні понад 440 тис ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД і це один з найвищих рівнів захворюваності серед дорослого населення (1,6%) в Європі. У 2014 році загальна кількість ВІЛ-інфікованих громадян України, згідно з оцінками експертів, в досягне 479-820 тис.