Цифрове ТБ вбиває регіональні телеканали

Через перехід на цифрове ефірне мовлення в найближчі роки регіональне телебачення в звичному нам вигляді може зникнути. Місцевим телеканалам не під силу сплачувати за послуги єдиному загальноукраїнському цифровому оператору «Зеонбуд».

Про це пише газета "Капитал".

Як повідомив виданню член Нацради з питань ТБ і радіомовлення Микола Фартушний, тільки за останні місяці від цифрових частот відмовилися кілька регіональних компаній. Основна причина – відсутність коштів на оплату послуг «Зеонбуду».

У загальній складності в Україні зараз працює 298 місцевих ТРК , з яких 158 не отримали місця в мережі «Зеонбуд». А вартість однієї години цифрового мовлення потужності до 100 Вт в мережі обходиться в 7,9 грн., тоді як компаніям доводиться паралельно платити тариф КРРТ в 7,76 грн

«В окремих містах питання регіонального ТБ варто особливо гостро. « У Чернівцях , наприклад , є дві приватні ТРК , і ні в однієї з них немає цифровий ліцензії . Це означає , що в 2015 р. , коли аналогове ТБ буде відключено , люди залишаться без місцевих новин » , - зазначила виданню президент НАМ Тетяна Лебедева, додаючи , що медійним бізнесменам , які працюють у місті з 1990-х , доведеться закрити канал і звільнити сотні співробітників.

Варто відзначити , що фінансове навантаження насилу витримують навіть загальнонаціональні канали. Адже їм доведеться до кінця 2015 р. платити за поширення аналогового сигналу і «цифри» одночасно.

Нагадаємо, згідно з Женевською конвенцією з 2015 року Україна повинна повністю перейти з аналового ефірного мовлення на цифрове.

Єдиним оператором цифрового ефірного мовлення в Україні є компанія «Зеонбуд». За неофіційними даними компанію пов’язують з мільярдером Рінатом Ахметовим, якому належить медіа група «Україна» (канали «Україна», «Футбол», «НЛО ТВ» та інші).

Також «Українська правда» повідомляла, що «Зеонбуд» - це бізнес "на трьох", а саме Ріната Ахметова, групи Валерія Хорошковського - Дмитра Фірташа та сім'ї президента Віктора Януковича.