Інтерпол накрив всесвітню мережу педофілів, від якої постраждали й українські діти

Під час міжнародного розслідування мережі виробників дитячої порнографії затримали 348 осіб, серез котрих є вчителі, лікарі та священики

Розслідування, що отримало назву «Проект Лопата» (Project Spade), тривало три роки. В результаті 348 чоловік по всьому світу були арештовані, а 386 дітей врятовано від сексуальної експлуатації. 108 осіб було заарештовано в Канаді і 75 - у США. Серед заарештованих - 40 вчителів, 32 волонтери по роботі з дітьми, дев'ять духовних осіб і дев'ять медичних працівників, повідомляє “Lenta.ru”. 

Розслідування почалося в 2010 році в Торонто (Канада), коли поліцейські під прикриттям увійшли в контакт із власником сайту з дитячою порнографією. Ним виявився 42-річний канадець на ім'я Брайан Вей. Навесні 2011 року поліція заарештувала Вея і висунула звинувачення за 11 статтями. Було зібрано більше 1000 доказів, у тому числі вилучені комп'ютери з 45 терабайтами інформації.

Канадські правоохоронці з'ясували, що Вей замовляв людям по всьому світу відео з дитячою порнографією, а оборот його компанії становив $ 4 млн. Спільники Вея постачали відеозаписи оголених хлопчиків під час фізичних вправ, медоглядів або перевдягань. Зйомки здійснювали в Румунії, Німеччині та Україні.  Дослідження конфіскованих матеріалів дозволило ідентифікувати виробників порнографії. У результаті розслідування набуло міжнародного характеру - до нього підключилися Інтерпол, правоохоронні органи Австралії, Іспанії, Мексики, Південної Африки, Норвегії та багатьох інших країн. 

За словами представників поліції, «Проект Лопата» ще не завершений, можуть бути нові арешти.