Перед Сочі-2014 в Росії не можуть робити тести на допінг

Дисциплінарний комітет Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA) рекомендував відкликати ліцензію у антидопінгової лабораторії в Москві

На засіданні комітету WADA в Йоганнесбурзі було оголошено, що у лабораторії виявлені серйозні порушення при проведенні тестових процедур, повідомляє ІТАР-ТАСС. 

Таким чином, московська лабораторія може втратити право працювати на зимових Олімпійських іграх - 2014 в Сочі.

Зазначимо, що керівники московської антидопінгової лабораторії чекають офіційних претензій від Всесвітнього антидопінгового агентства. Про це розповів директор лабораторії Григорій Родченков, який знаходиться в Йоганнесбурзі на Всесвітній конференції по допінгу в спорті.

На питання, які претензії висунуло WADA, Родченков зауважив: "Зараз висловлюються всілякі різнопланові речі. Але офіційного письмового документа від WADA ми ще не отримали. Зараз у всіх багато думок. І у мене теж є думка на цей рахунок".

Раніше було оголошено, що у лабороторії виявлені серйозні порушення при проведенні тестових процедур. Президент WADA Джон Фейхі підтвердив, що проблеми московської антидопінгової лабораторії розглядалися дисциплінарним комітетом організації, але підкреслив, що він прийме відповідне рішення після вивчення всіх подробиць.

Нагадаємо, у липні британська газета Mail on Sunday у статті стверджувала, що спортсменам в Росії нав'язується вживання заборонених препаратів, а антидопінгова лабораторія в Москві за гроші займається приховуванням цієї інформації і підміною позитивних проб. У відповідь міністр спорту РФ Віталій Мутко заявив, що скандальні статті із звинуваченнями на адресу Росії у використанні допінгу публікуються з метою позбавити Олімпіаду в Сочі російської лабораторії.

Зазначимо, що сестра директора Московської антидопінгової лабораторії Григорія Родченкова триразова чемпіонка світу з бігу Марина Родченкова була визнана винною за статтею "Незаконний обіг сильнодіючих або отруйних речовин з метою збуту". Суд першої інстанції засудив Родченкова до півтора року позбавлення волі, але після касаційної скарги термін замінили умовним покаранням. Згідно з матеріалами справи, Родченкова придбала анаболічні стероїди, які активно використовуються в професійному спорті, і мала намір їх збути .

Зазначимо, що у Сочі буде власна антидопінгова лабораторія, яка запрацює у грудні.