Спрощення візового режиму з ЄС парламент відклав на рік

Український парламент не встигає прийняти ще один євроінтеграційний закон про спрощення візового режиму України з Європою

На сьогодні запланований звіт сформованої Европарламентом комісії про виконання Україною плану лібералізації візового режиму. Представники України в комісій просять відстрочити звіт, оскільки Верховна Рада уже традиційно не встигє прийняти потрібні закони, повідомляє газеа “Капитал”.

За словами депутата Верховної Ради від Партії регіонів Ірини Бережної, ця відстрочка необхідна для того, щоб на наступному пленарному тижні (19-22 листопада) Рада змогла прийняти законопроект про введення кримінальної відповідальності за обіцянку хабара, а також направити на експертизу Конституційного суду законопроект про протидію дискримінації. 

Нагадаємо, план дій щодо лібералізації візового режиму між Україною та ЄС був підписаний в 2010 р. Виконання плану передбачає два етапи: зміна законодавства згідно з європейськими стандартами і його реалізація. 

Після того, як Євросоюз визнає, що перша фаза здійснена, може бути прийнято рішення про перехід до оцінки виконання другого етапу. Коли Україна виконає всю програму, ЄС розгляне питання про скасування короткострокових віз (до 90 днів) для українців.