Експерт: Януковичу буде складно отримати газ від Алієва

Україна як учасник Трансанатолійського газопроводу (TANAP) по якому планується поставляти каспійський газ до Туреччини і Європи Азербайджану не потрібна і газу для нас в цьому проекті не має.

Про це “Еспресо.TV” повідомив директор Інституту енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

“По-перше, Трансанатолійський газопровід TANAP повинен пройти територію Туреччини і вийти на кордоні з Євросоюзом. Для того щоб поставити газ до України потрібно його фізично прокачати через території Болгарії і Румунії. По-друге, не зрозумілі обсяги цього газу, тому що він поки не розрахований на Україну. Він будуватися не для України, потрібно чітко це розуміти”, - повідомив есперт.

18 листопада в Україні побував президент Азербайджану Ільхам Алієв і Президент України Віктор Янукович обговорював з ним співпрацю в енергетичній сфері і зокрема, перспективи постачання газу. Того ж дня міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький заявив, що Україна хоче прийняти участь в проекті  TANAP. В Міненерго підрахували, що при інвестиціях близько $ 800 млн Україна може розраховувати на постачання більш дешевого, ніж російський, газу.

За словами Марунича суми в $ 800 млн інвестицій, яку українські чиновники нарахували, то можливо на ці кошти буде закуплено обладнання для будівництва, оплачено роботу українських фірм.

“Наша держава навряд чи інвестує таку суму, я в це не вірю. Вони чисто теоретично можуть робити інвестиції на закупівлю обладнання для будівництва”, - заявив Марунич.

На питання чи реальний проект TANAP для України або просто піар проти Газпрому експерт відповів, що це скоріш піар для чиновників.

“Нас не чекають у Азейбарджані. Ще Азаров три роки тому пропонував участь українських компаній. Я не розумію яким боком ми там, тому що будь-які поставки газу в Україну вони будуть непрості з точки зору організації і наша країна в якості потенційних одержувачів газу там не розглядається”, - наголосив Марунич.