Фесенко: Компроміс у питанні Тимошенко мікроскопічний

Політолог Володимир Фесенко не вважає серйозним вчорашній компроміс між владою і опозицією щодо питання Юлії Тимошенко

У бесіді з кореспондентом «Еспресо-TV» експерт також відхилив можливість Юлії Тимошенко саботувати рішення суду та залишитись у Німеччині в випадку прийняття закону.

«У кращому випадку  домовленість про незарахування терміну лікування як тюремного можна назвати навіть не кроком уперед, а я якимось мікроскопічним пересуванням. Ніякого серйозного компромісу не було, отже судячи по заявам представників фракції Партії регіонів сьогодні  не слід чекати на позитивне голосування по законопроектах щодо лікування за кордоном», - вважає Фесенко.

За думкою політолога, якщо опозиція ще намагається знайти компроміс, про що свідчить, наприклад, їх готовність про «канікули» то Партія регіонів взагалі не планує підтримати якійсь законопроект щодо лікування за кордоном. «Для влади це питання тактичної гри, а не тема для пошуку компромісу», - підкреслив Фесенко.

Політолог не вважає можливим, щоб Тимошенко, навіть якщо її випустять до Німеччини, залишилась там після закінчення лікування. «Згідно з законопроектами, які Верховна Рада зараз розглядає, термін лікування визначає суд. Після закінчення цього терміну Тимошенко буде змушена повернутись до тюрми», - впевнений Фесенко.

Політолог втім припустив, що затягування з виїздом за кордон робиться заради очікуваного рішення Європейського суду з прав людини, які може зобов’язати Україна переглянути вирок Тимошенко по «газовій справі». «Рішення має бути винесеним вже наступного року, але рішення ЄСПЛ не звільняє автоматично Юлію Володиміривну. Мова йде о перегляді судового рішення, процедура якого може бути затягнута. Крім того, не слід забувати, що проти Тимошенко відкриті ще кримінальні справи, отже у випадку зміни політичної кон’юнктури Тимошенко може отримати ще кілька вироків», - вважає Фесенко.

Нагадаємо, вчора ввечері влада і опозиція на засіданні робочої групи узгодили окремі положення законопроекту щодо лікування за кордоном. Зокрема вони домовились, що лікування засудженого не входитиме до терміну покарань, і що після лікування засуджений буде зобовязаний повертатися на батьківщину. В той же час Сенат США закликав українську владу звільнити екс-прем'єрку.