Фірташ каже, що заліз у борги, щоб стати Дідом Морозом

Бізнесмен Дмитро Фірташ заявив, що підконтрольний йому холдинг Ostchem позичив у російського «Газпромбанку» грошей для закупівлі 5 млрд куб м газу у російського газового монополіста АТ «Газпром».

Про це він заявив агентству «Інтерфакс-Україна»

«Так, ми  залучили кредит у Газпромбанку ... Але потрібно розуміти - ні Газпромбанк, ні «Газпром» нікому не робили послуги. У «Газпрому» був вибір: або вони закачають , або хтось інший повинен» , - сказав він.

НАК  «Нафтогаз України» вирішив закуповувати газ тільки в тому обсязі , який необхідний для задоволення потреб його клієнтів. «Тобто ми вирішили питання не тільки наше, не тільки України, а й Росії щодо забезпечення транзиту» , - каже Фірташ.

За його словами всі 5 млрд куб м газу , закуплені в рамках кредиту Газпромбанку, станом на 1 листопада вже закачано в українські підземні сховища. У цілому ж Ostchem має в своєму розпорядженні 7 млрд куб м газу в українських ПСГ.

Нагадаємо, що Україна веде останні три роки веде переговори  з Росією, прагнучи переглянути газовий контракт підписаний в 2009 році і знизити ціну на газ. Росіяни переглядати контракт не хочуть і не хочуть платити за транзит свого газу до Європи. Зате Дмитру Фірташу керівництво Росії не тільки продало газ за зниженою ціною $268,5 за 1 тис. куб. м., тоді як НАК «Нафтогаз України» купує по $411,  а до того ще й надало кредит на купівлю орієнтовна сума якого може скласти  $1,3 млрд.