Самусь: Путін розповідає старі казки про спільне ППО країн Митного Союзу

Заява про створення спільної ППО країн Митного Союзу застаріла на кілька років

Як зазначають експерти українського Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння, заява Володимира Путіна про намір створити спільну систему протиповітряної оборони краії-членів Митного союзу та їх регіональні сили - спроба зробити сенсацію з нічого. Зокрема, Михайло Самусь зауважив: "Об'єднану систему ППО держав-учасниць СНД (ОС ППО СНД) створено на основі угоди десяти країн співдружності, укладеної 10 лютого 1995 року в Алма-Аті. Про створення спільної системи ППО РФ та РБ було оголошено в 2006 році. Тож це стара казка. Про регіональні угруповання в рамках ОДКБ вже розказують кілька років. Тож, що Путін зібрався створювати - незрозуміло. Гадаю, йдеться просто про інформаційний вкид із метою надати значущості його інтеграційним проектам у рамках МС, ЄЕС тощо. Не даремно він одразу згріб докупи всіх - ОДКБ, ШОС, СНГ - на тлі саміту у Вільнюсі".

Нагадаємо, під час представлення вищих офіцерів, президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія має намір посилити спільну систему протиповітряної оборони з Білорусью та розпочати формування таких систем із Вірменією та Казахстаном. Як повідомляє "РИА Новости", Путін також зазначив, що таке співробітництво підвищує оборонний потенціал Росії та її партнерів, і слугує укріпленню стабільності на євразійському просторі.

Крім того, в планах російського керівництва - створення регіональних військових угруповань за участю Вірменії, Білорусі, Казахстану й Таджикістану. "Будемо розширювати взаємодію з нашими традиційними партнерами й союзниками, насамперед із державами-учасницями ОДКБ, ШОС та СНД", - заявив російський лідер.