У Відні Янукович додасть роботи борцям з антисемітизмом

Президент України привезе до Відня пам'ятник Кобзареві

21 листопада Янукович планує здійснити візит до Австрії, де зустрінеться із керівництвом країни та передасть пам'ятник Т.Шевченка Віденьскому університету, повідомляє УНН.

Зокрема, Віктор Янукович під час свого візиту до Австрії планує провести офіційні зустрічі із керівництвом держави та підписати нихзку двосторонніх домовленостей. Крім цього Президент України передасть пам'ятник Тараса Шевченка Інституту славістики Віденського університету.

Нагадаємо, що нещодавно у Відні сплахнув скандал через пам'ятник Івану Франку. Виходець з України Еміль Ланґерманн вимагав прибрати з міста монументи Франкові, бо вважав його антисемітом. Він переклав німецькою мовою вирвані з контексту цитати поета, які, за його думкою, свідчать про антисемітизм Франка. Для прийняття рішення стосовно долі монумента збиралася спеціальна комісія, у якій прийняли участь знавці творчорсті Франка. Пам'ятник вирішено було залишити. Між тим, у творах Шевченка неодноразово зустрічаються образливі образи “проклятого жида”. Прискіпливим дослідникам літературної творчості є над чим задуматись, читаючи рядки шевченківських “Гайдамаків” («Одчиняй, проклятий жиде! Бо будеш битий... одчиняй!»)) або поеми “Відьма” («Стоїть кутя на покуті, А в запічку діти. Наплодила, наводила, Та нема де діти: Чи то потопити? Чи то подушити? Чи жидові на кров продать, А гроші пропити?»…).