Акунін не піде на збори письменників через Путіна

Письменник вважає, що не можна зустрічатися з Президентом доки у тюрмах сидять політв'язні.

Письменник Борис Акунін відмовився піти на Російське літературне зібрання, яке відбудеться 21 листопада. Про це він повідомив на своїй сторінці в Facebook, пише bfm.ru.

За словами письменника, причиною відмови стало повідомлення про те, що збори збирається відвідати російський президент Володимир Путін. «Я обіцяв подумати. Роздуми мої закінчилися, коли я дізнався, що на Збори збирається прийти Володимир Путін - не те виступати, не те навіть головувати. Якщо так - без мене, будь ласка. Поки в країні є політв'язні, знаходитися поблизу від правителя, просто навіть в одному з ним приміщенні, я не можу. Це означало б, що я вважаю для себе можливим слухати промови про прекрасне, що походить від людини, яка тримає у в'язниці людей за їхні політичні переконання. Ні, не вважаю», - заявив письменник.

Він зазначив, що із задоволенням готовий поговорити з главою держави на літературні теми відразу після того, як політв'язнів відпустять. Акунін підкреслив, що чекає, коли відпустять «в'язнів 6 травня» , а також учасниць Pussy Riot Надію Толоконникову і Марію Альохіну. «Зображуючи кордебалет навколо авторитарного правителя, письменник, та й будь-яка публічна людина, тим самим як би погоджується з його методами правління» , - зазначив Акунін. Він підкреслив, що не засуджує колег, які все-таки вирішили піти на зазначені збори, бо багато з них приняли подібне рішення через письменницьку цікавість. «Я теж вірю в теорію малих справ і мені теж цікаво. Але як згадаю про Сергія Кривова, який другий місяць голодує і втрачає свідомість в залі суду, а до нього не пускають «швидку», вся моя цікавість зникає», - заявив письменник.

Нагадаємо, автор відомих детективних романів про Ераста Фандоріна відомий своїми опозиційними поглядами. Зокрема, він неодноразово брав участь у мітингах та акціях протесту. Крім того, він є активним прихильником опозиційного політика, екс-кандидата в мери Москви Олексія Навального.