У Венесуелі заради "пакращення" депутати дозволи президенту стати диктатором на рік

Національна асамблея Венесуели 19 листопада прийняла законопроект, що надає президентові країни Ніколасу Мадуро особливі повноваження

Нове законодавство, яке буде діяти протягом року,  дозволить Мадуро приймати декрети без схвалення парламенту, повідомляє Lenta.ru

Законопроект був прийнятий у першому читанні 14 листопада. Національна асамблея, більшість в якій складають прихильники Мадуро, проголосувала за законопроект 99 голосами з 165.

Президент Венесуели попросив надати йому особливі повноваження на початку жовтня. Адже, за словами Мадуро, нові повноваження нададуть йому можливість ефективніше боротися з корупцією та економічною війною, що загрожує країна. Зокрема, президент має намір встановити суворий контроль над приватним бізнесом і боротися зі спекулянтами. Без надання йому особливих повноважень, на думку Мадуро, побудова соціалізму у Венесуелі буде неможливо.

Опоненти президента вважають, що глава держави буде використовувати свої повноваження для тиску на опозицію. 

Попередній президент Венесули Уго Чавес, який правив країною з 1999 по 2013 рік, кілька разів отримував особливі повноваження. Останній раз парламент надав йому спеціальні законодавчі права у 2010 році у зв’язку з необхідністю налагодити ситуацію в країні після масштабних повеней. Проте, як показав час, колишній президент скористався особливими повноваженнями не тільки на благо громадян Венесуели, але й на власну вигоду. За півтора року, протягом яких діяли повноваження, Чавес прийняв близько 200 законодавчих актів, забезпечивши собі право націоналізації нафтових проектів і зміцнивши свою владу у Верховному суді.