Жодна країна не хоче приймати сірійську хімзброю. ЇЇ можуть викинути в море

Сирійську хімічну зброю пропонують знищити на кораблі або на буровій установці в морі

Офіційного підтвердження цієї інформації поки немає. Такий варіант розглядався дипломатами і представниками Організації з заборони хімічної зброї (ОЗХЗ), що контролює програму з ліквідації сирійського хімзброї. Про яку частину світового океану може йти мова і хто виступив з такою пропозицією, не повідомляється, передає Lenta.ru, посилаючись на Reuters.

За словами експертів у галузі хімічного роззброєння, операція зі знищення такого великого обсягу хімічної зброї в морі стала б безпрецедентною.

Після того, як від утилізації на своїй території сирійського хімзброї відмовилася Албанія, яку називали найбільш вірогідним варіантом, про нові майданчики для виконання програми не повідомлялося. Також прийняти у себе сирійський хімічний арсенал відмовилися представники влади Туреччини, Йорданії та Норвегії.

За планом утилізації хімзброї найбільш небезпечні види озброєнь мають бути вивезені з Сирії ще до кінця 2013 року і знищені до квітня 2014 року. Повну ліквідацію отруйних речовин організація планує завершити до липня 2014-го. Загалом програма передбачає знищення більш ніж 1,3 тис. тонн отруйних речовин.

Нагадаємо, Дамаск погодився на ліквідацію хімічної зброї під загрозою військового втручання США у громадянську війну, що триває  в Сирії з весни 2011 року, після того, урядові війська запідозрили в застосуванні зброї масового знищення (зарину). У вересні Сирія підписала Конвенцію про заборону хімічної зброї, а станом на 1 листопада був виконаний перший етап програми, під час якого було знищено обладнання для виготовлення отруйних речовин.