Знайшлося підтвердження комуністичного минулого Фаріон

Членство Ірини Фаріон в Комуністичної партії Радянського союзу підтверджено офіційно.

В Державному архіві Львівської області журналісти знайшли протоколи засідань парткому та комітету комсомолу Львівського університету ім. І. Франка кінця 80-х років минулого століття, які підтверджують членство Фаріон в КПУ, повідомляє Zaxid.net.

Відповідні документи містяться в трьох справах партійного архіву Львівського обкому Компартії України. Так в одному з протоколів засідань комітету комсомолу йдеться, що третім питанням порядку денного було «Про надання характеристики-рекомендації для вступу кандидатом в члени КПРС тов. Фаріон І.Д.».

Надання відповідної характеристики-рекомендації, як свідчить протокол, учасники засідання підтримали одноголосно. Поміж іншим, в протоколі вказано, що Ірина Фаріон була членом ВЛКСМ з вересня 1978 року.

Справа містить і саму характеристику-рекомендацію, підписану тодішнім секретарем комсомолу комітету ЛДУ Степаном Кубівим – зараз це народний депутат від «Батьківщини», пройшов за партійним списком.

В характеристиці зокрема йдеться про те, що Фаріон заохочувала вивчення російської мови іноземними студентами. На підставі цієї характеристику Фаріон стала кандидатом в члени КПРС. 

Також є документи, що засвідчують вступ нинішнього нардепутата від «Свободи» безпосередньо в члени КПРС.

Документів, які б свідчили про вихід чи виключення Фаріон з КПРС до 30 серпня 1991 року, коли діяльність компартії була заборонена офіційно, журналістам виявити не вдалося. За словами начальника відділу забезпечення зберігання документів № 2 Державного архіву Львівської області Лариси Полякової, подібних документів в архіві немає.

Нагадаємо, що Фаріон вступила до ВО «Свобода» у 2005 році, наступного року стала депутатом Львівської облради від цієї партії. У 2006 і 2007 роках балотувалася до Верховної Ради за списком ВО «Свобода». У 2012 році Фаріон тріумфально виграла вибори до Верховної Ради у мажоритарному окрузі №116 (Львів), набравши понад 68% голосів виборців. Цей результат став абсолютним рекордом цих виборів серед кандидатів, які балотувалися під опозиційними гаслами.