Через асоціацію ЄС вмовив Словаччину давати газ Україні

ЄС розблокував газову угоду, яка допоможе Україні скоротити залежність від Росії і отримувати газ з сусідньої Словаччини.

За словами представників ЄС, документ був підготовлений після втручання Європейської комісії, виконавчого органу ЄС, яка переконала Словаччину відкинути давні заперечення, пише "Капитал".

"По суті, ми прийшли до компромісу, уклали угоду... яку Україна і Словаччина мають підписати через кілька днів", - повідомила Єврокомісія.

Українські чиновники вважають, що "дуже ймовірно", що угоду, яка відкриває імпорт газу через словацький коридор, буде підписано найближчими днями. Нова домовленість дозволить Україні з часом імпортувати "до 15 млрд куб. м" газу на рік з європейських країн за ціною нижче нинішньої від російського "Газпрому".

Чиновники ЄС сподіваються, що домовленість про газопровід допоможе переконати президента України Віктора Януковича виконати одну з останніх невирішених вимог Брюсселя для остаточного завершення угоди - звільнити Юлію Тимошенко.

Нагадаємо, Україна купує у Росії близько 60% газу, решта припадає на внутрішній видобуток. У 2012 р. імпорт від "Газпрому" знизився приблизно до 33 млрд куб. м з 40-50 млрд куб. м у попередні роки. Згідно з очікуваннями українських чиновників, можливо, цього року імпорт з Росії буде ще менше.