Литва реалізує у себе "мрію Каськіва" за гроші ЄС

Єврокомісія виділить 448 млн. євро на будівництво і роботу терміналу для скрапленого природного газу (LNG) в Литві.

Про це повідомило агентство Reuters.

Проект державної компанії Klaipedos Nafta, введення до ладу якого планується наприкінці 2014 року, може стати першим LNG-терміналом на східному узбережжі Балтійського моря, поклавши край монополії Росії на газовому ринку Литви.

Слід відзначити, що українська влада також формально оголосила кус на диверсифікацію джерел постачання газу і начебто прагне позбавити Росію монополії на українському газовому ринку і виношує плани збудувати LNG термінал в порту Південний. Більше того,  голова Держагенства з інвестицій та керування нацпроектами Владислав Каськів заявляв, що вже у 2014 році термінал запрацює і Україна, нарешті, отримає альтернативу російському газу, але поки окрым заяв нічого нема.

Більше того, в 2013 році Каськів від імені уряду України у присутності прем'єра Миколи Азарова підписав договір на будівництво LNG-терміналу з представником іспанської компанії Gas Natural Fenosa Хорді Бонвен, а далі виник скандал, оскільки з’ясувалось, що останній не має ніякого відношення до компанії, а працював лижним інструктором.