Михайленко: Кремль опиниться у ще більш віртуалізованій реальності, ніж нині

Росія повертає радянську практику зачистки провладних ЗМІ навіть від доброзичливих дискусій

"Російське керівництво лишається із украй обмеженим пулом спікерів, який, до того ж, складається із вельми одіозних фігур – на кшталт депутата Мілонова, "русскомирця" Якуніна чи протоієрея Чапліна. Щоправда, відкритим лишається питання – що це, синдром виконавця чи узгоджена лінія. В другому випадку Кремль, вочевидь, опиниться у ще більш віртуалізованій реальності, ніж він перебуває нині", - зазначив у розмові з "Еспресо ТВ" з приводу останніх подій в російських медіа голова правління ГО "Інститут сусідства та асоціації" Максим Михайленко.
Нагадаємо, з цензурних міркувань на радіо "Голос России" після вісімдесяти випусків закрито програму "Політбюро". Ситуація парадоксальна, якщо зважити, що політичний оглядач Павло Данилін має неприховану про кремлівську орієнтацію. Його репутація в цьому сенсі бездоганна: колишній активіст руху "Молода Гвардія Єдиної Росії", співробітник заснованого Павловським, Мейером та Гельманом Фонду ефективної політики та колумніст видання «Взгляд».
Як написав сам Данилін у своєму ЖЖ, він вирішив піти з «Голосу» після зняття з ефіру двох випусків програми. Показова тематика цих передач. Першу було присвячено подіям жовтня 1993 року в РФ, другу – Україні. Думка запрошених експертів вочевидь ішла врозріз з позицією Кремля. На жаль, тези другої програми не наводяться, але у першій співрозмовник Даниліна – політолог Борис Межуєв розкритикував російську конституцію 1993 року. Таким чином, владні медіа зачищаються від дискусій і позбавляються навіть лояльних альтернативних точок зору. По суті, йдеться про відновлення радянської практики догматизації інформаційного простору.