Путін прирівняв "Болотну справу" до Жовтневої революції

Російський лідер прирівняв торішні заворушення на московській Болотній площі до Жовтневої революції

Президент РФ Володимир Путін заявив, що якщо комусь буде дозволено бити поліцейських, то Росія може зіткнутися з проблемами, з якими зіткнулася в 1917 році. З такою заявою він виступив на літературних зборах, коментуючи справедливість арешту фігурантів «болотної справи», повідомляє ІТАР-ТАРС. 

«Є межі, через які не можна переступати, є червона межа. Держава не має бути жорстокою, але повинна стежити за тим, щоб всі дотримували певних правил», — сказав Путін. При цьому російський лідер наголосив, що в країні немає політичних увязнених; всіх карають лише за кримінальні злочини. «У нас ніхто не хапає і не садить за думки, позицію, політичні погляди, — цитує Путіна РІА Новості. — Цього ми ніколи не допустимо».

Говорячи про можливість помилування фігурантів «болотної справи», Путін сказав, що всі, хто заслуговує на помилування, буде помилуваний. За словами президента, він часто підписує укази про помилування (на сайті Кремля останні укази про помилування за підписом Путіна датовані 7 січня 2013 року - Ред.).

Нагадаємо, «Болотну справу» порушено після зіткнень демонстрантів з поліцією на Болотяній площі в Москві. 6 травня 2012 року, за день до інавгурації Путіна, відбулася акція «Марш мільйонів», яка вилилась у суспільні заворушення. З обох боків постраждали десятки чоловік, але фігурантами справи стали лише цивільні особи. Так, під вартою зараз перебувають 14 осіб, двох засуджено, ще один фігурант відправлений на примусове лікування. Всього кримінальне провадження порушено проти трьох десятків людей. 

Втім, заворушення на Болотній площі було би доцільніше порівнювати з Кривавою неділею 22 січня 1905 року, з якої почалася Перша російська революція. Тоді було розігнано мирну процесію петербурзьких робітників до Зимового палацу, що мала на меті вручити цареві Миколі II колективну петіцию про їхні потреби. Ходу було підготовлено легальною організацією «Збори російських фабрично-заводських робітників м. Санкт-Петербурга». Так само й мітинг на Болотній був цілком легальною акцією опозиції, придушеною силою.