В Росії почали випускати на свободу активістів Greenpeace

Вийшов на свободу перший з 30 членів екіпажу судна Arctic Sunrise

У середу ввечері в Петербурзі з СІЗО була відпущена громадянка Бразилії Ана Паула Альмінхана Масіель. Вона звільнена першою з 30 членів екіпажу криголама Arctic Sunrise і активістів Greenpeace, які були заарештовані російською владою у вересні в Баренцевому морі за спробу проведення акції протесту на нафтовій платформі «Газпрому». На Arctic Sunrise вона перебувала в якості матроса, повідомляє «Газета.ru».

Ще сім активістів будуть звільнені під заставу. Сума застави складала близько $60 тис. за кожного з ув’язнених активістів.

Загалом, суди погодилися звільнити вже 20 з 30 членів команди корабля і екологів. При цьому вони залишаються в СІЗО, очікуючи, поки Greenpeace заплатить заставу по 2 млн руб. за кожного. Судові слухання по всім 30 активістам повинні бути завершені до 24 листопада, коли закінчується термін їх затримання.

На сьогодні радист Колін Рассел виявився єдиним з членів екіпажу судна, кому відмовили в праві вийти на свободу під заставу.

Нагадаємо, 18 вересня активісти Greenpeace спробували піднятися на нафтову платформу в Баренцевому морі, що належить «Газпрому». Екологи планували вивісити на платформі банер, який осуджує нафтовидобуток в Арктиці.

Акція була припинена російськими прикордонниками. Капітан судна Arctic Sunrise з активістами на борту відмовився керувати судном після його затримання. Наступного дня спецназ прикордонних військ ФСБ захопив Arctic Sunrise, криголам відбуксирували до Мурманська, а весь екіпаж був заарештований на два місяці за звинуваченням у хуліганстві. 

На борту криголама Greenpeace Arctic Sunrise перебували 30 осіб з 18 країн, одним з заарештованих виявився і українець Руслан Якушев, який і досі залишається в СІЗО Санкт-Петербурга.