Експерт: Вимоги МВФ жорсткі, але гроші Путіна вийдуть Азарову боком

МВФ потрібно щоб Україна була платіжоспроможним боржником, але його вимоги можуть спричинити гальмування національної економіки і надходжень до бюджету

Перший заступник НІСД Ярослав Жаліло переконаний, що вимоги МВФ доволі суворі щодо українців, але це краще ніж позичати гроші у Росії. 

Про це експетр повідомив  “Еспресо.TV” .

“МВФ повинен переконатися, що країна, яка отримує кредит буде платоспроможним боржником і мала збалансований бюджет. Обмежений розмір дефіциту і жорсткий контроль за витратами, який дозволить не перевантажувати бюджет. Цьому і присвячені всі вимоги, які висуває фонд. Підвищення вартості тарифів на газ має знизити навантаження на фінанси бюджету і на «Нафтогаз». Замороження заробітних плат. Головним драйвером зростання зарплат у нас є бюджетний сектор”, - заявив експерт.

На його думку, вимоги щодо гнучкого курсу пов'язані з тим, що МВФ переживає, щоб Україна не витратила валютні резерви на підтримку курсу. Тоді далі уряд не зможе віддавати кредит з цих резервів. Якщо повернути гнучкість валютного курсу, ризики розбалансованості зростуть, відповідно для України валютний кредит МВФ ще здорожчає.

Але методи фонду також несуть серйозні ризики для української економіки.

“Реалізація цих вимог в Україні містить масу ризиків, які МВФ не враховує. Тому виходить з точністю все навпаки. Замороження росту зарплат, підвищення тарифів на газ буде вести до погіршення соціального клімату в країні, погіршення внутрішнього попиту, відповідно це буде вести до гальмування національної економіки і надходжень до бюджету. Отримаємо протилежний ефект”, - вважає Жаліло.

Також нагадаємо, сьогодні перший заступник голови правління Промінвестбанку (97,9 % акцій володіє російський Зовнішекономбанк) В'ячеслав Юткін заявляв, що у разі поліпшення політичних відносин між Україною і Росією, Київ зможе розраховувати на активізацію російського кредитування і на здешевлення газу.

На думку Жаліла, гроші у Росії для України є, але вони теж будуть підмішані в певні вимоги, які ще жорсткіші ніж у МВФ.

"Ми повинні шукати інші засоби існування без отримання кредиту МВФ. Якщо ми зараз візьмемо кредит МВФ, то знову отримаємо піковий період виплат через кілька років, що в принципі нас не врятує”, - підсумував експерт.

Сьогодні прем’єр Микола Азаров заявляє, що останньою краплею для рішення призупинити підписання угоди з ЄС були вимоги МВФ.

Після зупинки Асоціації з'явились повідомлення, що росіяни готові надати Україні кредити, але на свої умовах.