Захід: Немає асоціації - не буде грошей

Брюсель і Вашингтон попередили Киїів, що Україна навряд чи отримає допомогу від МВФ після скасування планів щодо підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом

Високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон у своїй заяві  з приводу рішення Кабміну про скасування підготовки до асоціації зазначила, що угода була шансом для України продемонструвати «що вона серйозна в своїх обіцянках щодо модернізації та перетворення на передбачуваного і надійного партнера для міжнародних ринків". Ештон додала: "Вона (угода) дала би поштовх переговорам про нову кредитну угоду з МВФ", - повідомляє EU Observer

Розворот Києва на 180 градусів також означає, що позику від ЄС на 610 млн. євро, імовірно, буде заморожено.

Представниця Держдепартаменту США Джен US Псакі заявила, що угода з ЄС була для України "історичною можливістю продемонструвати міжнародним фінансовим інституціям та інвесторам її непохитну відданість демократичним реформам". 

 Формально процеси, до яких залучений Євросоюз, ніяк не пов’язані з рішеннями МВФ щодо надання чи ненадання позик. Проте європейські та американські дипломати мають вплив на цю розташовану у Вашингтоні організацію. Втім, МВФ у будь-якому разі незадоволений Києвом. Він призупинив кредитну лінію для України на суму $15 млрд. в 2011 році через недотримання обіцянки припинити дотування цін на газ для населення.

Зараз, однак, тривають переговори про ще один кредит розміром $10-$15 млрд. Варто зазначити, що вони почалися на тлі повідомлень про відмову України від асоціації з ЄС. Чи це випадкове співпадіння, чи результат хибної інтерпретації дипломатичних процесів українським керівництвом, лишається невідомим.