Про автора "Володаря перснів" знімуть художній фільм

Біографію Толкієна відтворять у кінострічці

Компанії Fox Searchlight і Chernin Entertainment приступили до роботи над художнім фільмом про Джона Рональда Руела Толкієна, пише Lenta.ru, посилаючись на The Hollywood Reporter.

За задумом творців, картина буде розповідати про ключові події в житті письменника і філолога, що призвели до створення книг «Хоббіт» і «Володар перснів». Інформації про те, чи будуть задіяні в роботі над картиною правонаступники Толкієна, поки немає. Дата початку зйомок і ім'я режисера також не називаються, проте вже відомо, що сценарій напише Девід Глісон.

Влітку 2011 року в пресі з'явилася інформація про те, що компанія EMO Films працює над фільмом про Толкієна. Цей проект мав стати екранізацією книги Стіва Хіллард «Лихолісся: Роман про Дж.Р.Р. Толкієна». Робота Хіллард не є біографією письменника - це вигадана історія, що розповідає про загадкове документі і стародавньому злі. Фонд, який представляє інтереси спадкоємців Толкієна, виступав проти публікації книги. Проте в результаті між організацією та Хіллард була досягнута угода, згідно з яким книгу можна було випустити, розмістивши на обкладинці наступну позначку: «Це художній твір, який не підтримується і ніяк не пов'язан з правонаступниками та видавцями Дж.Р.Р. Толкієна».

За словами кінематографіста Пітера Джексона, знята ним екранізація «Володаря перснів» також викликала невдоволення правонаступників Толкієна. Оскільки їм належать виключні права на "Сільмарілліон" (але не на «Хоббіта» і «Володаря кілець»), Джексон не зможе екранізувати цю книгу.

Друга частина знятої Джексоном екранізації «Хоббіта» вийде в прокат у грудня 2013 року з підзаголовком «Пустош Смауга». Прем'єра стрічки «Туди і назад», заключної частини трилогії, запланована на грудень 2014-го.