ЮНЕСКО відсвяткує ювілей Шевченка

Ювілей Тараса Шевченка включили до Календаря пам'ятних дат ЮНЕСКО

За повідомленням Міністерства культури України, на 37-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО в Парижі була затверджена пропозиція України включити до Календаря пам’ятних дат ЮНЕСКО у 2014–2015 роках чотири ювілеї.

Зокрема до цього списку увійшло святкування 200-річчя від дня народження поета Тараса Шевченка. Окрім Кобзаря, до Календаря занесли святкування 150-річчя від дня народження поета Павла Грабовського, який народився 11 вересня 1864 року, 150-річчя від дня народження письменника Михайла Коцюбинського (день народження — 17 вересня 1864 року) та 200-річчя від дня народження композитора Михайла Вербицького (день народження — 4 березня 1815 року).

Нагадаємо, що Україна була обрана членом Виборчого комітету ЮНЕСКО у 2013-2017 роках. Пам'яток ЮНЕСКО в Україні сім: Києво-Печерська лавра, Софія Київська, архітектурний ансамбль центру Львова, букові ліси Карпат, резиденція митрополитів Буковини в Чернівцях, ділянка геодезичної дуги Струве в Хмельницькій та Одеській областях, Херсонес Таврійський і дерев'яні церкви Карпатського регіону. ЮНЕСКО ледь не виключило Софію Київську та Києво-Печерську лавру зі списку всесвітньої спадщини через будівництво у буферних зонах даних об'єктів.