Захід віддасть Україну Путіну

На Заході набуває популярності думка, що Януковича треба лишити сам на сам із Росією

Однією з можливостей, які розглядають ЄС і США, є продовження надавання їй допомоги з тим, щоб Янукович не приєднав Україну до Митного й згодом Євразійського союзів під егідою Москви. 

Однак другою опцією, яка останнім часом набрала чимало прибічників, є "просто відпустити".
"Нам слід ясно дати зрозуміти, що Україну не чекають у Вільнюсі на найвищому рівні. Не має більше бути телефонних дзвінків. Жодних запрошень. Євросоюзу варто взяти паузу в стосунках, і за шість місяців, коли йому (Януковичу) доведеться залишитись сам на сам із російським тиском, він приповзе до нас на колінах", - цитує неназваного європейського дипломата EU Observer.

Джерело також зазначило, що Янукович, який, імовірно, лишиться при владі до 2019 року, підірвав довіру. "Я не думаю, що стосунки ЄС з Україною розвиватимутьс, допоки не піде нинішня адміністрація," – додав дипломат. 

Загалом цю позицію поділяє й колишній шведський прем’єр та співавтор політики Східного партнерства Карл Більдт. Під час дискусії у Брукінзькому інституті з приводу зриву асоціації він заявив, що навіть якщо Янукович не приєднається до путінського Митного союзу, Україну чекає похмуре майбутнє: "Вони не підуть на Захід. Я не думаю, що вони йдуть на Схід. Я відчуваю, що вони йдуть долу. Грубо кажучи, саме там вони опиняться через економічні проблеми".