Фотограф відсудив у ЗМІ більше 1 млн. дол. за знімки з ''Твіттера"

Суд призначив задовольнити позов фотографа, знімки якого без його дозволу були використані інформаційною агенцією France-Presse

Фотограф Деніел Морел відсудив у Agence France-Presse і Getty Images 1,22 мільйона доларів за публікацію його знімків, взятих з сервісу мікроблогів Twitter, повідомляє Lenta.ru із посиланням на Agence France-Presse. Рішення про виплату Морел компенсаці ухвалив окружний суд Манхеттена.

Інформагентство AFP і його американський партнер Getty Images в 2010 році взяли вісім знімків, зроблених на Гаїті після події там руйнівного землетрусу. Знімки були опубліковані в акаунті Лісандро Суеро без вказівки авторства Деніела Морела і без згадки яких обмежень на їх використання.

Морел звернувся до американського суду, який в січні 2013 року визнав, що AFP і Getty Images порушили авторські права фотографа. Тоді суд ухвалив, що фотограф може розраховувати на виплату компенсації.

Для вирішення питання про виплату компенсації в листопаді 2013 був проведений окремий судовий процес, в ході якого колегія присяжних вирішувала, чи допустили AFP і Getty Images умисне порушення закону про авторські права, і визначала розмір виплат фотографу.

На судовому процесі щодо визначення розміру компенсації Морель, адвокати відповідачів стверджували, що AFP і Getty Images не скоювали навмисного порушення. Після того, як авторство фотографій було встановлен , заявили відповідачі, знімки в базах агентств були помічені відповідним чином. Агентства намагалися зв'язатися з Морелом і придбати у нього ці фотографії. Коли ж свої виключні права на знімки Морела заявило агентство Corbis, з яким він співпрацював  була введена заборона на публікацію взятих з Twitter спірних фотографій цього автора.

У AFP і Getty Images залишається право оскаржити судове рішення про виплату компенсації Морель, однак чи мають намір вони ним скористатися, поки невідомо.