Єгипет вислав турецького посла через Мурсі

Влада Єгипту вимагає від турецького посла залишити країну

Влада Єгипту в суботу, 23 листопада, зажадала від турецького посла покинути країну, повідомляє Lenta.ru, посилаючись на агентство Reuters.

У повідомленні йдеться про те, що офіційний Каїр звинуватив Анкару в спробі сформувати в очах громадськості негативний образ Єгипту і в підтримці організацій, що ставлять перед собою мету дестабілізувати обстановку в країні.

Прес-служба єгипетського міністерства закордонних справ не уточнює, про які саме організації йдеться. На думку Reuters, найімовірніше мається на увазі рух «Брати-мусульмани», в якому складається знаходиться під вартою президент Єгипту Мохаммед Мурсі.

Турецького посла в Каїрі неодноразово викликали в єгипетське міністерство закордонних справ, щоб той пояснив ряд заяв Анкари, які викликали незадоволення Єгипту. Останній такий випадок стався в понеділок, 18 листопада. Він стосувався чергового коментаря турецької влади, яка стосувалася ситуації з Мурсі.

Туреччина вважається одним з головних прихильників усуненого від влади президента Єгипту на державному рівні. Анкара називає те, що трапилося збройним переворотом і вимагає звільнити Мурсі. У зв'язку з цим обидві країни вже відкликали своїх послів для консультацій. На початку листопада дипломатичний конфлікт загострився на тлі початку над Мурсі суду і почастішали закликів Туреччини звільнити його.

Мурсі в липні 2013 року усунули від влади військові на чолі з міністром оборони Абдель Фаттаха аль-Сісі. Таке рішення було прийнято після масових протестів громадськості, яка вимагала його відставки. Мурсі помістили під варту, а 4 листопада віддали під суд. Президенту інкримінують підбурювання до вбивства.